Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

The Perks of being a wallflower

Kategori: Allmänt

Den introverte förstaårsstudenten Charlie introduceras av sina vänner Sam och Patrick till den komplicerade världen av droger, sex och förhållanden.
 
 
 
 
"Vi väljer den kärlek vi tror vi förtjänar". 
 
Den här filmen har allt som en bra ungdomsfilm ska ha och den skildrar känslor, kärlek, vänskap, blygsamhet och förtroende osv. Vi får följa 3 st som kämpar i skolan och om kärleken. Vi har bra musik i bakgrunden och dialogerna flyter på bra. 
De alla tre främst Emma Watson var kul att se i sin första vuxna roll och hon är bäst här i någon annan film hon varit med i, hoppas hon fortsätter. 
Skildringen mellan det som vi tonåringar får uppleva är bra och man lyckas göra en berörd. Ungdoms fester, första kyssen osv.
 
Hemligheter berättars och vissa av dom bör vara lite mer känslosamma än andra vilket dom inte är, en scen berättas att en blivit våldtagen som 11 åring av sin pappas chef. Den scenen får inte styrka när den bör få det. 
 
 
Vad är i egentligen fel på filmen ? Jo, det är att filmen är på tok för kort och flera karaktärer glöms bort. Jag skulle vilja veta mer om Sam och Patricks berättelser, familjer. De är faktisk mer lockande än personen vi följer.. Den här filmen hade mått bra om den kunde ha varit någon timma till då allt kunde ha blivit en saga som berättas.
Tex : De kunde ha berättat om alla tre och att de mer och mer knyts ihop och håller ihop. Att den som utnyttjades, den blyge med tuffa minnen och den homosexuelle fick en varisin historia och hur de möts tillsammans. Att den gav flashbacks. Återblickar. Då hade filmen fått fullpott och jag hade fått använda näsdukar efter åt. Men så var icke fallet. Vara karakärer får aldrig då något riktigt motstånd utan allt flyter bara på. 
En annan sak är att Charlie är berättare i bakgrunden och det är en liten bagatell som är till för att få med mer på den lilla tiden man spelade in filmen på. Det tar lite över tycker jag. 
 
Filmen är lättsam och den gör säkert flera berörda men den gjorde inte mig det. 
 
EEE

Det Vita Bandet

Kategori: Allmänt

En tysk liten by innan första världskriget så sker det märkliga saker i den lilla byn. En läkare är ute och rider och blir fäld av en ståltråd och skadas allvarligt, en laggård börjar brinna, en liten spädbarn blir helt plötsligt sjuk i lungiflammation. Allt verka kunna ha en koppling till byns lilla skola och deras lärare och elever - en lärare bestämmer sig för att undersöka saken och han får snabbt  upp ett spår.... 
 
 
 
Det vita bandet är en film som kan liknas som en bok tagen ur livet: hur ondska växer sig fram.  
 
Det vita bandet har allt och då menar jag allt. Här skådespelar alla på hög nivå, allt från den minsta lilla 8 åringen till den äldsta i klass. Det finns en scen där en pojke frågar sin mamma om alla kommer att dö. Mycket snyggt gjort och klass för sig. Pojken stor spelar där. 
Här kan alla visa känslor på film och de gör det mycket bra.  
 
Vi har ett foto i en klass för sig också man har valt att spela in det i svart vitt och det har också en betydelse. Ondska - och godhet. Haneke vill hela tiden visa det som egentligen sker i livet. Denna film är hans version av livet var innan första världskriget och hur Nazismen växte fram mer och mer. 
Det svart vita fotot vill också visa en verkligheten under denna tid och vi ser en präst slår sina barn som inte sköter sig, vi ser en herre styra byn med järnhand. 
Människorna här lever i förtryck och ett i ett väldigt tydligt klass samhälle. Att  religiösa människor i ett förtryckt samhälle föder upp våld tack vare det och förbrukar det. 
 
 
Vi har en berättare som berättar saker som han inte varit med om och den kan tyckas nästan omöjligt att kunna skildra på film men det gör den manefike Haneke näst intill perfekt. Vilket i egentligen inte ens borde kunna göra. Varför fick han ingen Oscar för regi och utländskfilm här ? 
 
Haneke är känd för att göra oss tittare galna när det gäller att visa känslor, han kan nämligen styra dom för oss på film. Här sugs vi in hans berättelse. En del av medlen han använder är att ställa kameran stilla och låta oss tittare tänka vad som händer. Folk försvinner ur bild och vi hör hur folk skriker. Vi får föreställa oss saker. 
Hanekes filmer är också kända för att vara ångest fyllda. Det folk glömmer då är att hans filmer visar det vi inte vill se - det som i egentligen händer. I Det vita bandet finns lycka och det är en kärleks affär mellan läraren och en ung kvinna. 
 
Till sist: Detta är ingen film för alla utan detta är en extrem film som bara få kan se eftersom det är en film tagen ur livet - ett viktigt kapitel om hur ondska växer sig fram. Den är granskad till minsta detalj allt har en betydelse. Den är tuff, jobbig och kan vara psykisk krävande för en del. 
 
ps ONÖDIGT VETANDE. Jag har tappat respekten för Oscar priset faktiskt. The Hurt locker vann för bästa film och regi när det vita bandet kom ut. = krig och konflikter där Usa vunnit och "kämpat". Det vita bandet är en annan klass när det gäller hur en film är uppbyggd. Argo vann för bästa film och Life of Pi för bästa regi = underhållning och konflikter..  Amour var bäst förra året- En annan film av Mästaren Haneke. 
 
EEEEE
 
 

Oscarsgalan 2013 och mycket annat.

Kategori: Allmänt

Mycket mycket besviken på Oscars priset och insett att Usa landet vill man inte ha konst utan man vill älta hjärndöd underhållning och hylla sitt land. 
 
 
 
 
 
Bästa manliga biroll: Christoph waltz gjorde början och inprincip hela filmen av Django och gjorde precis som i inglourious basterds en roll som gjorde en tittaren galen samtidigt skrattande man när man i egentligen skulle vara rädd. Detta gav honom en ännu en oscar.  Mycket märkligt att han kan få denna då han in princip gjorde samma roll fast omvänd här som i I.B. Han får ändå en Oscars för det. 
 
 
 
 
Ståtlig och fin animerad fingertopps känsla film. Bästa kort animerad
 
 
 
 
Bästa Animerade film. 
 
 
 
 
 
Foto, visuella effekter, musik, regi..  Musiken borde Lincoln fått, effekter borde the Hobbit fått, fotot borde Skyfall fått och Regin okej Lee låter en skådespelare jobba själv i en pool på en båt och låta han få agera tills slut resultatet verkställs. 
 
 
 
Bästa kostym. 
 
 
 
Bästa smink och hår style. Bästa ljud mixing bästa kvnnliga biroll. Smink borde ha gått till The Hobbit med deras skägg, ljudet rätt och kvnnliga biroll helt rätt.
 
 
 
 
 
 
Bästa kortfilm .. 
 
 
 
Bästa korta dokumentär
 
 
 
Bästa dokumentär. Svensk vinst :D:D:D:D:D::D:D:D Mycket bra att Sverige visar vart vi är på film kartan att vi också kan göra film.
 
 
 
Bästa utländska :D:D:D:D:D:D. Denna film borde ha fått alla sina nomineringar då den är den bästa som gjordes förra året. Juryn vet inte hur en film är byggd tydligen. Jag tänker specilisera mig inom fransk film efter denna.
 
 
 
 
Bästa ljud
 
 
 
Bästa ljudredgering och sång  oavgjort mellan skyfall och dark zero thrity med ljudet gjort av Sverige :D
Fantastiskt att 3 svenskar fick oscars
 
 
 
 
Bästa klippning. Manus efter förlaga och bästa film.  Att Argo fick 3 tunga priser som den inte är förtjänar är skamligt. Usas regering stöttade detta och öppnade säkert plånboken och gjorde så denna fick bästa film.
 
 
 
 
 
Bästa scenografi och bästa manliga huvudroll   .   Daniel day lewis var välförtj'nt men J.Q från The Master kunde lika gärna ha fått den då han är så jävla bra jämnt.
 
 
 
 
Bästa manus.   Visst Tarantino är en gud på manus men denna historia finns redan i 2 andra verisoner. Varför inte göra ett eget manus ? 
 
 
 
 
 
Bästa kvnnliga huvudroll
 
Väldigt förberet och tråkigt. Man söker bara underhållning och skiter i kvaliten.
 
 
 
 
 
Riktigt besviken på årets gala extremt.. Usas regering visade sitt stöd för Argo och sin korruphet. Man vill inte ha film som är i kvalite utan man vill hedra sitt land och ha underhållning. Det är riktigt läskigt och förbannat tråkigt. 
 
Men lite ljus fanns då 3 svenskar vann för ljud och bästa dokumentär. De skrev historia för Usa då man gör det oavgjort i en nominering även vinna 3 oscars till Sverige på en gala.. Min favorit Amour vann bara för bästa utländska film men borde ha vunnit alla sina 5 nomineringar. 
Daniel Day-lweis vann sin 3 Oscars och blev historisk som den enda med 3 likadana i en kategori. 
 
Oscars priset förlorade sin storhet denna gång.
 
 
Jag kommer som jag skrev i inlägget mer och mer se mindre amerikanskt efter denna gala..  Jag vill ha konst och ingen äcklig hyllning och hemsk underhållning på bild. 
Amour var den bästa film som gjordes förra året rent om man kolla på hur en film är uppbyggd. Sklidringen utav döden, ångesten, tomheten osv Har aldrig varit så nära på film någonsin. Jag har aldrig sett det. 
 
Vart tog Skyfall vägen ? Den borde ha fått för fotot och alla ljud och teknik priser.
 
 
 
Ni hittar hur jag trodde det skulle gå längre ner i bloggen. 
 
 
God natt.