Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Det Vita Bandet

Kategori: Allmänt

En tysk liten by innan första världskriget så sker det märkliga saker i den lilla byn. En läkare är ute och rider och blir fäld av en ståltråd och skadas allvarligt, en laggård börjar brinna, en liten spädbarn blir helt plötsligt sjuk i lungiflammation. Allt verka kunna ha en koppling till byns lilla skola och deras lärare och elever - en lärare bestämmer sig för att undersöka saken och han får snabbt  upp ett spår.... 
 
 
 
Det vita bandet är en film som kan liknas som en bok tagen ur livet: hur ondska växer sig fram.  
 
Det vita bandet har allt och då menar jag allt. Här skådespelar alla på hög nivå, allt från den minsta lilla 8 åringen till den äldsta i klass. Det finns en scen där en pojke frågar sin mamma om alla kommer att dö. Mycket snyggt gjort och klass för sig. Pojken stor spelar där. 
Här kan alla visa känslor på film och de gör det mycket bra.  
 
Vi har ett foto i en klass för sig också man har valt att spela in det i svart vitt och det har också en betydelse. Ondska - och godhet. Haneke vill hela tiden visa det som egentligen sker i livet. Denna film är hans version av livet var innan första världskriget och hur Nazismen växte fram mer och mer. 
Det svart vita fotot vill också visa en verkligheten under denna tid och vi ser en präst slår sina barn som inte sköter sig, vi ser en herre styra byn med järnhand. 
Människorna här lever i förtryck och ett i ett väldigt tydligt klass samhälle. Att  religiösa människor i ett förtryckt samhälle föder upp våld tack vare det och förbrukar det. 
 
 
Vi har en berättare som berättar saker som han inte varit med om och den kan tyckas nästan omöjligt att kunna skildra på film men det gör den manefike Haneke näst intill perfekt. Vilket i egentligen inte ens borde kunna göra. Varför fick han ingen Oscar för regi och utländskfilm här ? 
 
Haneke är känd för att göra oss tittare galna när det gäller att visa känslor, han kan nämligen styra dom för oss på film. Här sugs vi in hans berättelse. En del av medlen han använder är att ställa kameran stilla och låta oss tittare tänka vad som händer. Folk försvinner ur bild och vi hör hur folk skriker. Vi får föreställa oss saker. 
Hanekes filmer är också kända för att vara ångest fyllda. Det folk glömmer då är att hans filmer visar det vi inte vill se - det som i egentligen händer. I Det vita bandet finns lycka och det är en kärleks affär mellan läraren och en ung kvinna. 
 
Till sist: Detta är ingen film för alla utan detta är en extrem film som bara få kan se eftersom det är en film tagen ur livet - ett viktigt kapitel om hur ondska växer sig fram. Den är granskad till minsta detalj allt har en betydelse. Den är tuff, jobbig och kan vara psykisk krävande för en del. 
 
ps ONÖDIGT VETANDE. Jag har tappat respekten för Oscar priset faktiskt. The Hurt locker vann för bästa film och regi när det vita bandet kom ut. = krig och konflikter där Usa vunnit och "kämpat". Det vita bandet är en annan klass när det gäller hur en film är uppbyggd. Argo vann för bästa film och Life of Pi för bästa regi = underhållning och konflikter..  Amour var bäst förra året- En annan film av Mästaren Haneke. 
 
EEEEE
 
 
Kommentera inlägget här: