Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Searching for sugar man

Kategori: Allmänt

Svenska Malik Bendjellouls dokumentär är en otrolig berättelse om en artist som kunde i dag blivit den allra största. Han försökte bli artist på 60-talet men han vågade inte. Skivbolagen tyckte han lät som en ny Bob Dylan och älskade honom. Men han vågade inte och istället gick han och försvann. Ingen vet var han är, ryktet säger att han tog livet av sig.
Malik Bendjellouls dokumentär är varm och väldigt feelgood. Han vann också en Oscar för denna film
 
 
 
Stilfullt och smart blandas med en atmosfär som gör att man mår bra länge efter filmens eftertexter rullar. 
 
Sixto Rodriguez kunde i dag varit en av de största, kanske t.o.m den största som spelat fram ett stycke toner och gjort stämbanden torra. Han är samma klass som Bob Dylan om inte bättre. Han sjunger och skriver sina texter efter det han ser, upplever och har varit med om. 
 
Malik är en regissör som vi kommer få se mer utav efter denna. Han berättar denna dokumentär stilfullt och konstnärligt att det passar vem som oavsett vem som ser den. Du behöver inte älska musik historia eller älska 60-tals musik för att tycka om filmen. Historien är så mysig, sorglig, fin och underbar. En "mårbra" känsla sprider sig till kroppens alla yttrekanter. 
Men mycket fokus har getts på Malik och man har glömt bort att fotografen som även gjort ett stort och snyggt arbete. Camilla Skagerström som gjort det jobbet som gjort att man vill se mer av filmen att intresset håller kvar mer. För hon har fixat en gatu och fattigdoms känsla i bilden. Hennes kamera vinklar är också bra.  
 
Sixto Rodriguez karriär kan man prata om han hade haft en chans att kunna slå igenom eller inte. 60-70 talet så slog bland annat: Bruce Springsteen, Kiss, Michael Jackson, Elvis Presely hade dock sina sista år, Beatles, och Rolling Stones bland annat. Han kanske skulle få det tufft men han hade nog i allafall slagit sig fast så han kunde bli ihåg kommen. 
Hans liv kan jämföras med Elvis storhet i sång och att Elvis i stället valt att köra lastbilen vidare  och skita i att använda sin talang. Det gjorde Sugarman. Han valde att försvinna.
 
Rodriguez är en artist man ska lyssna på och då menar jag alla hans låtar. De är få han hann bara göra en platta innan han försvann. 
 
Så sök på Youtube, Spotify o allt vad det heter och njut. 
 
 
EEEEE
 

Förra årets näst bästa film. 
 
 
Jag kommer lägga ut en hel del nu under lovet. En massa klassiskt, 2-4 serier och lite påsk film. 

Out of Africa

Kategori: Allmänt

Handlar om Karen som är en författare och som under början av 1900-talet stack till Afrika med sin otrogna man. De påkte dit för affärernas skull och tänkte driva ett kaffe företag. Karen förälskar sig i Afrika, miljön, människorna, djuren men också den hemlighetsfulla jägaren. 
 
 
 
Ganska mysig kärleks berättelse men med ett dystert foto. 
 
En ganska märklig film dock.. Karen berättar sina minnen av Afrika i äldra dagar och vi följer minnerna.  Saken är dock att hon måste ha varit i ett annat land under tiden. Afrika var det inte i alla fall.. Här hade alla mat, ingen var fattig och regissörens skildring känns lite för fantasifull av Afrika. Han kan inte ha varit där. Känns som att filmen visar att allt är helt bra i Afrika..  
 
Sedan har vi fotot som är bra men det känns lite för dystert.. Den är lite för kornig och för bruslig. Kan vara tekniken men det tror jag ej eftersom man skapat bättre foto i äldre filmer. 
 
Sedan så saknar ironisk nog karaktärerna någon form av logisk djup.. Vi ser Redfords karaktär ( den vita jägaren) bara dyker upp osv. Men vi får aldrig veta vem han är och varit hur kom han dit osv.. 
 
 
Men filmen har fantastisk musik i allafall. 
 
Ytlig och tafflig kärleksberättelse med ett fantasifullt Afrika. 
 
EEE

Les Misérables

Kategori: Allmänt

Ex-fången Jean Valjean är jagad sedan årtionden av den hänsynslösa polismannen Javert efter att han en gång brutit mot sin villkorliga frigivning. När Valjean går med på att ta hand om fabriksarbetaren Fantines unga dotter, Cosette, förändras deras liv för alltid.
 
 
Vackra sånger med skådespelare med skit under naglarna. 
 
Tom Hooper regisserade The Kings Speech och har nu tagit sig hand om en gammal musikal. Denna gång valde han att låta skådesplarna få jobba mer och få smuts under naglarna. Här har vi tunga namn som Russell Crowe, Hugh Jackman, Helena Bonham carter, Sacha Baron och Anne Hataway bland annat. De får ligga i lera och kastas ut i på skitiga förhållanden. De sjunger också på plats och sjunger inte i studio. Med andra ord så är det deras riktiga röster man för höra när de tar stämman. 
 
Les Miserables är en mäktig och storslagen musikal. Många statister, dansare, folk i ren allmänhet. Det är stort och folk är många. Detta är en renodlad musikal.
 
Vad är i egentligen fel då ? 
Problemet är att filmen får inget rejält lyft utan bara åker upp och ner. En annan aspekt är att den är svår att få intresse för och det sträcker sig nog bara till de som gillar musikaler. 
Anne H gör en mycket stark och känslosam scen som hon var värd en oscar för vilket hon också fick. Mycket stark. De känsliga lär gråta där. 
 
Russell Crowe har fått mycket skit för att han inte passade in som rollen som "lagens man". Vilket förstårs kan tyckas när han inte har så stort sångregister. Jag tycker dock hans sång blev bättre ju mer man fick känna hans karaktär. 
 
Hugh Jackman är filmens verkliga stjärna som spelar borgmästaren och ex-fången. Han visar mer och mer nu i sitt skådespeleri att han är mång sidig. Synd att DDL var med och tävlade om Oscar för annars hade den gått till Jackman som har en fenomenal sångröst. 
 
Filmen är lång (2 timar och 40 minuter) och den är lite svår för de som inte gillar musikarler.
 
Les Miserables - vackra sånger med skådesperlare med skit under naglarna.
 
EEEE