Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Les Misérables

Kategori: Allmänt

Ex-fången Jean Valjean är jagad sedan årtionden av den hänsynslösa polismannen Javert efter att han en gång brutit mot sin villkorliga frigivning. När Valjean går med på att ta hand om fabriksarbetaren Fantines unga dotter, Cosette, förändras deras liv för alltid.
 
 
Vackra sånger med skådespelare med skit under naglarna. 
 
Tom Hooper regisserade The Kings Speech och har nu tagit sig hand om en gammal musikal. Denna gång valde han att låta skådesplarna få jobba mer och få smuts under naglarna. Här har vi tunga namn som Russell Crowe, Hugh Jackman, Helena Bonham carter, Sacha Baron och Anne Hataway bland annat. De får ligga i lera och kastas ut i på skitiga förhållanden. De sjunger också på plats och sjunger inte i studio. Med andra ord så är det deras riktiga röster man för höra när de tar stämman. 
 
Les Miserables är en mäktig och storslagen musikal. Många statister, dansare, folk i ren allmänhet. Det är stort och folk är många. Detta är en renodlad musikal.
 
Vad är i egentligen fel då ? 
Problemet är att filmen får inget rejält lyft utan bara åker upp och ner. En annan aspekt är att den är svår att få intresse för och det sträcker sig nog bara till de som gillar musikaler. 
Anne H gör en mycket stark och känslosam scen som hon var värd en oscar för vilket hon också fick. Mycket stark. De känsliga lär gråta där. 
 
Russell Crowe har fått mycket skit för att han inte passade in som rollen som "lagens man". Vilket förstårs kan tyckas när han inte har så stort sångregister. Jag tycker dock hans sång blev bättre ju mer man fick känna hans karaktär. 
 
Hugh Jackman är filmens verkliga stjärna som spelar borgmästaren och ex-fången. Han visar mer och mer nu i sitt skådespeleri att han är mång sidig. Synd att DDL var med och tävlade om Oscar för annars hade den gått till Jackman som har en fenomenal sångröst. 
 
Filmen är lång (2 timar och 40 minuter) och den är lite svår för de som inte gillar musikarler.
 
Les Miserables - vackra sånger med skådesperlare med skit under naglarna.
 
EEEE
Kommentera inlägget här: