Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Spekulationer

Kategori:

Spekulerar kring var teamet bakom avengers 2 kan ha hittat sin inspiration till ultron. Hm kan de vara här i från tro, eller är det lite väl långsökt kanske? 

The Two Faces of january

Kategori:

En man, hans fru och en främling flyr då en utav dom har mördat en polis. Men varför? 


Gammalt möter nytt - eller kanske nytt möter gammalt. Detta är en film som skulle lätt ha klassificeras som ett rent mästerverk på 50 talet. Filmen använder av många Hitchcock moment som hemliga väskor, främlingar, tidiga mord på karaktärer osv.  Men nu med några av dagens bästa skådespelare, Viggo Mortensen, Oscar Isaac och Kristin Dunst. Nytt möter gammalt. På den fronten. 
Filmens dramaturgi är mer eller mindre lite för enkel. Vi vet vad som kommer att hända, eftersom detta är ett ganska gammalt koncept. De ger en lite av en tristess känsla när karaktärerna bara betar av varje del efter en annan. Fotot är vrål snyggt. Hade dock velat ha lite mer av ett konstverk stuk på filmen, lite som Lynch eller Refn. Att vad kan dölja sig bakom hörnet, och mer överdrivna färger på vissa ting som lampor med över stark färg. Exempel: Att en lampa skulle lysa ett starkt rött ljus. Sånt hade gett filmen mer lite intresse och mer mysko känsla på filmens tunna story. Nu är risken lite hög att det kan bli tråkigt som sagt med att 3 karaktärer trampar runt i ett hett och sandigt Grekland. Vissa stunder sp kändes de lika intressant som att dammsuga ett rent rum. 
Så hade filmen gjort sig mer "modern för dagens filmskapande" så hade den blivit mer accepterad tror jag. Men gillar man skådespeleri i högsta klass så är detta ett givet val. 

300

Kategori:

En film baserad på en serietidnings version av de 300 spartanerna som slogs för sina liv emot perserna.
En film som är som en liten saga eller en berättelse av en annan spartan. Det är ju det det handlar om? Berätta sagor för varandra kring läger eldar om stora slag. Som den här, en saga om 300 super soldater, som föddes till att slakta andra människor med och utan vapen. Klarar de mesta mot alla odds. Med tanke på att filmen är som sagt en version av en serietidning så kan man inte kolla på om den är "nära verkliga händelsen" - vilket jag sett många har gjort. Filmen såg jag för länge sedan, men tog mig en omtitt nyss och vilken film det är - ännu. Filmen som är i egentligen ett stort slag från början till slut - med politiska inslag, ger oss ett testosteron fullt och rå muskel styrka hela filmen. Krigs rop och massa vrål pumpar adrenalinet hos oss tittare, slagen är än idag - 10 år senare lika snygga nu som då. Filmen har några scener som har gått till historien (tycker i alla fall jag). Som när kungen sparkar ned fiendens sändebud och vrålar "THIS IS SPARTA" och en annan scen är den allra sista scenen när 40 tusen man vrålar och stormar fiendens armé. Oförglömliga stridscener. blod, armar och ben flyger i slowmotion. Det är rått, folk skriker och svärden klingar. Underhållning i de högsta grad. 

Faktumet är att filmens svagheter är att filmens story är lite väl lätt, allt fokuserar på slaget och vi får inget att gå på. Men vem letar efter de i sådana här filmer? Man vill ju se underhållningen. 

Lite kul att Lena Headley i rollen som drottningen. Hon som senare spelar filmhistoriens största bitch i - ja ni vet vem och i vad...