Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Fed Up

Kategori: Allmänt

Fed Up

Detta är en dokumentär om en eventuell teori på vad det är som har orsakat fetman i västvärlden.

I den här dokumentären så berättar man att detta är en slags epidemi som blommat ut gigantiskt stort och dragit över hela västvärlden och stora delar av öst. Men frågan är vad som hänt och vad är det som i egentligen som händer? Vi följer barnfamiljer, unga barn som äter mycket, ett barn dricker choklad dricka, och äter hamburgare, ett annat barn äter mycket flingor och fil. Barnen berättar hur de känner när att de måste ha något, och hur deras kroppar skriker efter mat tid och i otid. Mamma och pappa tror att de lagar bra mat, de är förtvivlade, myndigheterna har sagt: "köp mat med lite fett och få dom ut och springa så lönar det sig." Föräldrarna gör vad de blir tillsagda av läkarna, men deras barn går bara upp i vikt trots det.
Vi följer även några av världens ledande experter i ämnet, två av dom heter Gary Tabus och Robert Lustig. De berättar att ”kalori in och ut” är bara en ren bullshit, det funkar aldrig säger de. Lustig förklarar termen med att jämföra nötter med läsk i samma mängd kalorier och hur man får två helt olika resultat när man mäter på hur kroppen reagerar. Läsk är bara ämnen, vätska och socker vilket höjer kroppens blodsocker drastiskt vilket i sin tur ger en effekt att man blir fet då mycket insulin tillsätts. Insulin är ett hormon som tar hand om sockret och energin av det som man äter - och överstiger man 4-5 gram socker per dag lagrar kroppen det till fett. Äter man nötter i samma mängd kalorier så jobbar kroppen inte på högvarv som med läsk, insulin tillsätts men inte alls i samma mängd. Lustig säger också att socker finns inte bara i coca coola, godis och chips utan även i bröd, jucie, pasta och andra liknande produkter - runt 80 % av allt vi kan äta i mataffärer är har socker i sig.
Andra experter är med och de går igenom industrins födelse, idéer och tänk och vad som gick fel från början. Socker jämförs med cigaretter. Socker jämförs med stora droger och sägs enligt studier vara 8 gånger mer beroende framkallande än vad kokain är.
Personlig notering: Skulle man jämföra detta i filmens värld så skulle man faktiskt kunna säga att detta är verklighetens svar på zombiesmitta. Företagen gör verkligen allt de kan för att tjäna pengar på att göra oss människor sjuka, och inte bara det, de har järnhands kontroll över myndigheter och även högsta toppen i vissa länder. 

Hur är dokumentären rent teknisk då? Jo den är inte så direkt jätte sexig utan är som en vanlig traditionell amerikansk dokumentär: interjuver, prat, bilder, i den vanliga ordningen och väldigt mycket vifta flagga. Amerikanarna har ett väldigt "det här kan vi klara av bara vi tror på det" tänk som ofta, att kunna få folk som käkat choklad och hamburgare hela sitt liv att börja käka sparris nästa dag är ett önsketänk. Man lägger inte så mycket fokus på realistika alternativ vilket är en stor svaghet för filmen. Man attackerar men kommer inte med något konstruktivt och trovärdigt tillbaka. Men trots det så förlåts detta med tanke på att filmen tar upp ett så viktigt ämne, filmen kan ses som en väckar klocka om man ser filmen som helhet och dess generella budskap. Filmen finns på Netflix.

4/5

Ikväll tittar jag på ”kvarteret korpen” på SVT play.

Ha det, vi snakkes

Erik 

3 starka film tips

Kategori: Allmänt

Tänker nu lägga upp i egentligen 2 tips då jag inte sett det 3de ännu, men jag antar att den filmen är bra ändå eftersom jag själv ska se den. Men i alla falla så bjuder jag på 2 andra bra filmer som finns på Netflix och på SVT ikväll. 
 
 
MUD
Två tonårsgrabbar träffar en mystisk främling som gömmer sig på en Ö någonstans i Mississippifloden. 
Kort kommentar: Varm och spännande film med starkt skådespel. Perfekt för en kväll som denna. (Denna finns på Netflix)
 
 
REAR WINDOW
En man är rullstolsbunden och fördriver dagarna genom att spionera på vad grannarna gör, han upptäcker snart något fruktansvärt. 
Kort kommentar: En av mina topp 10 filmer som jag har sett. Rejäl nagelbitare(kan nämna att när jag själv satt och såg denna rulle så fick jag mitt blod fruset till is), oerhört smart, dramatisk och realistisk. Känns välgjort än i dag trots att den är från år 1954. Går på SVT 21:45 idag.
 
 
Själv så ska jag titta på "The Hollow Crown" på SVT play. Eftersom jag gillade första delen så antar jag att den här delen är lika bra, så därför blir den som ett tips den med.
 
 
Vad kommer du att titta på ikväll? 
 
 
Vi snakkes, ha det.
Erik 

Filmtips

Kategori: Allmänt

Filmtips:

Legend Of Bagger Vance

 Film om en golfare som träffar en mystisk caddie som kan allt om golfens hemligheter. Kort kommentar: fin och lättsmält film om en golfares kamp om att hitta sig själv inom golfen. Will Smith är filmens stjärna. Vi har sett det tusen gånger förut, men så här till sommaren så funkar dessa rullar jämt. Utmärkt att ses till en köpp kaffe.

 

Kvinnan i rummet

 En kriminalare blir placerad på en avdelning där han och en kompanjon måste lösa gamla fall som inte blivit lösta ännu. Ett fall hamnar på skrivbordet som är oerhört skrämmande.

Oerhört vass och riktigt otäck kriminalfilm men samtidigt också rätt enkel. Danskarna visar återigen att de kan sin sak med att göra bra kriminalfilm, se och lär Beck.

 

Primer

 En film som är till för dig som vill tänka mycket och vill bli redigt utmanad. En film om att resa i tiden, kort och väldigt svår film.

 

Mina eftermiddagar med Margueritte

Återigen en mycket enkel film men samtidigt fin också. Man själv vill bara sitta med Margureitte och lyssna på hennes berättelser som hon berättar för vår huvudkaraktär. Visst är den enkel och har några fula syner men om man bortser från det så är det trevligt ändå om man ser på allt annat.

 

Snön på Kilimanjaro

 Bra, trevlig och lättsam feel-good film med en del oväntade vändningar och med riktiga vardags hjältar.