Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Elysium

Kategori: Allmänt

Likt ”Distrct 9” så är vi tillbaka i Johannesburg, men den här gången är det inte om ”jätteräkor” och rasism i science fiction tappning. Nej nu är det fattiga mot rika i en digitalt och hårt kontrollerad värld. Jorden är sjuk, och fattig – uppe u rymden finns en slags rymdstation eller som en Ö där allt är perfekt, alla är rika, växter växer och man har även en maskin som botar precis alla sjukdomar och alla skador en människa kan få (då menar jag verkligen allt). Vi följer ”Max” nere på jorden som råkar ut för en olycka på jobbet, han kan inte botas på jorden så han måste till rymd ön. Problemet är stort, alla får inte åka dit.

 

 
 
Neil Blomkamp som gjorde ”District 9” visar här att han återigen kan berätta intressanta och viktiga science fiction om samhället och om folket. Här visar han ”vi och dom” igen fast i en annan tappning rent inom ekonomi, kontroll och makt. Samhället här är lite som ”1984” berättelsen där vi är hårt kontrollerade av de rika, politikerna som styr samhället med övervakning, robotar och super soldater. Makt, ekonomi och politik i ett stort klassamhälle speglas och hur orättvisor står i fokus. Gör han det bra då? Ja riktigt bra men inte lika fokuserat som i ”District 9” – där var allt jämt och fokuserat, stabil film hela vägen. Här i ”Elysium” så saknas det en tråd som håller hela vägen fram till slutet. T.ex så hade man kunnat kapa barndomsstoryn och lagt in mer fokus på klassamhället frågan och kanske gjort mer blinkningar till det verkliga livet som vi har det i dag. Fixat till mer om samhället, mer om rymdstationen ”Elysium” och mer runt om kring. Mer rak story helt enkelt. Gjort huvudkaraktären mer ytlig och mer jordnära istället. Är nämligen säker på att filmen hade fått mer trovärdighet om huvukaraktären blivit mer jordnära och ytlig. Det är stilen och samhället som det som är mest intressant i filmen. Tycker iallafall jag. Det är med att det finns maskiner som kan bota alla sjukdomar är bara det häftigt.

Matt Damon är alltid bra och här ger han en bra känsla över att vara döende på ett väldigt trovärdigt sätt. Man känner verkligen med hans karaktär här.

Jodie Foster fick ingen kul roll, den var verkligen platt. Synd det, för hon är en riktigt duktig skådis som förtjänar bättre roller. Dock så är jag övertygad om att Sigourney Weaver hade gjort rollen bättre, hon har annan aura och kan se och kännas farlig ut – utan att behöva säga repliker. Den här rollen som Foster spelade här skulle säkert ha passat Weaver bättre.

Filmens stora stjärna i skådespelar listan är dock Sharlto Copley som spelar antagonisten i filmen. Riktigt vass, och vidrig jävel – och hur han helt kan byta karaktär från ”D9” till ”Elysium” är riktigt häftigt. Han är verkligen jätte bra.

4/5

KOMMENTARER:

 • Petra Fjærberg säger:
  2015-03-18 | 17:59:42

  Oj! Låter virkelig interessent, og da fast jeg ikke liker disse for meg alt for science fiction. Bra skrevet!

  Svar: Ja den är intressant, hett tips.
  Erik Karlberg

 • Petra Fjærberg säger:
  2015-03-19 | 07:25:35

  Heia! Vi så filmen i går, og kom på at vi har jo sett den. Nå ble jeg enn mer stolt av deg min sønn, da jeg enn en gang ser at du ser mer i filmer enn hva mange andre gjør.
  Jeg så filmen på et annet måte denne gang, jeg er jo ikke venn av science fiction filmer, de går for langt mange ganger med alt. Og da tapper jeg interesser, men denne film er bra. :-)

Kommentera inlägget här: