Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Dokumentär

Kategori: Allmänt

Nu ska jag ta och titta in den här dokumentären på SVTplay
 
 
En kort dokumentär om en svenskfilmskapare, Mai Zetterling
 

Mad Max: Fury Road

Kategori: Allmänt

Mad Max: Fury Road

 

Filmen har en ganska svag handling: Furiosa söker hämnd på en ledare och kommer i kontakt med Mad Max på vägen som jagas av samma ledare som Furiosa söker hämnd på. 

Filmen som kom och exploderade hela den moderna amerikanska actionfilmen idag. Vi har dock haft liknande filmer men liknande toner som gjorts genom åren på amerikansk actionfilm på samma sätt som ”Mad Max” nu gett oss. En av dom filmerna är den riktigt underskattade ”Dredd” – där fick vi en riktig action som kör rätt på, inget skitsnack utan tung action med massor av oneliners rätt på. Mad Max tog dock detta koncept 100 gånger högre och gav oss en actionfilm som det ska vara, så här gör man action, det ska nämligen inte vara svårare än så. Det som ”Dredd” INTE gjorde var att man tog något som redan fanns och gjorde in princip bara mer modernt, blodigare och med bättre skådespel – större budget gjorde filmen som redan fanns bara mer av något vi redan sett fast snyggare. ”Die Hard” fast med häftigare vapen och mer våld har många sagt. ”Mad Max: Fury Road” tog det som man byggde upp de förra 3 delarna av Mad Max serien och utvecklade universumet 100 gånger mer, gjorde estetiken större, mytologin fetare och gav oss – för en gångs skull – en riktigt rå och tung actionfilm från början till slut.

Men det viktigaste är att lyfta fram det som är filmens feministiska ton, för den är verkligen jätte bra. Filmen har valt att lägga fokus på en kvinnlig karaktär och ”Max” som en birollsfigur till hjältinnan – alltså man är då uppe i ”Alien” nivå med andra ord. Att en hjältinna har all fokus och det är hon allt handlar om. Hur är hon då? Jo hon är nästan som ”Ellen Ripley” från ”Alien”, hon har muskler, sminkar sig med olja, hon är en ledare, kan med vapen men främst av allt: hon har lärt sig att överleva och försöker inte likna en man. Vi ser heller ingen romans i filmen utan bara vänskap och att folk håller ihop, det är viktigast så. Dessutom så samarbetar hjältinnan med ”Max” under filmens gång, de båda kämpar och krigar tillsammans. När såg vi de senaste i en blockbuster? ”Terminator2”?

Däremot så tycker jag faktiskt att man skulle ha haft en mer tightare story som kunde ha hållit ihop alla makalösa actionscener, nu finns risken att det kan få en ihålig känsla. Biljakten kan kännas lite som att en mening saknas i allt som händer - att allt bara sker. Kan ta ett annat exempel: The Raid filmerna gjorde detta rätt, de gav i film 2 en rejält tung handling som gav alla makalösa action scener i den filmen mer tyngd och mening. Samma sak kunde de ha gjort med ”Mad Max”. Jag menar: man har allt i den här filmen, den smutsiga och ödsliga mytologin, universumet, men man använder det inte fullt ut.

Men summan av kardemumman så är ”Mad Max: Fury Road” årets actionfilm, de smäller, de exploderar och det går fort – filmen som gör dig svettig av all action. (Solskyddsfaktor 3794 kan vara bra innan en titt). Stunds i världsklass, här har skådespelarna verkligen fått sand under naglarna som ger mer realism i allt som sker. Detta är årets ”The Raid2” fast från amerikanskt håll.

För mig så är denna film så stor att den hamnar som en klassiker för min egen del, precis som ”The Raid 2” också gjorde förra året – och även vad ”Alien” gjorde på 70-talet.

 

Mästerverk 5/5

(ps: håll utkik i bakgrunden i filmen, dyker upp olika meddelanden som är lite kul att läsa.)

SPY

Kategori: Allmänt

SPY

 

 

Vi följer CIA agenten ”Susan Cooper” på hennes första uppdrag på fältet.

Paul Fieg är regissören man ska lyfta fram i Hollywood just nu då han skördar viktiga filmer åt den branschen. ”Braidesmadies”, ”Heat” och nu även ”SPY”. Hans recept på att få till en viktig film i dagens Hollywood? Kvinnoledda huvudroller - medan männen är birollerna. Tycker att det är riktigt intressant att se en sådan syn på film från en actionkomedi film från Hollywood, det blir som att se en film man sett förr fast på ett helt nytt sätt. Kvinnorna får stå för de smarta och viktiga besluten medan männen står för de klantiga och de som faktiskt förstör. Filmen är galet kul och jag fick skratta högt flera gånger under filmen, Melissa Maccharty kan verkligen sin grej med att vara rolig och allvarlig med samma typ av karaktär hela tiden. Hon har även en kvinnlig kollega som hjälper henne en del – eller ja hon försöker – hehe ska inte avslöja för mycket för hon är jätte kul. Jason Statham brukar man inte direkt tänka på som en skådespelare som kan vara kul men här så visar han andra kaliber – än den vanliga karaktären han brukar spela som spänner sig och är odödlig action hjälte – här så spelar han en agent som skryter ständigt. Rose Byrne (hon spelade mamman i Insidious filmerna) här är hon också fruktansvärt rolig, vilket är riktigt kul att se att även hon också kan vara det.

Nu i ESC tider så var det kul att Verka Serducka fick en gästroll.

Om man ser film som slags tavla där skaparen ska måla dit sitt verk, så kan man rent metaforiskt beskriva ”SPY” lite som en utmärkt tavla där konstnären målat lite utan för sina ramar.

Misstro mig inte, ”SPY” är verkligen sinnessjukt rolig och väldigt bra film. Men filmen hade behövts skalas ned från 2 timmar till 90 minuter, sådana här filmer blir faktiskt ÄNNU bättre när de är korta. Humor filmer har den skadan att om man tiden är för lång så blir det lätt för mycket. Som en av mina lärare sa i gymnasiet sa om film "Shit in shit out". Nu kan samma skämt kännas lite som att de upprepas lite för ofta och det kan kännas som att man – som det där med tavlan att man ville för mycket – tycker: less is moore.

Dessutom så får någon gärna förklara för mig vad Hollywood ser i 50 Cent som skådespelare. Han är med som gästroll men när han syns i bild så drar han verkligen ned hela filmen. Han kan musik men inte skådespela.

Summan av kardemumman så är detta en perfekt försommar biofilm att se, den lovar mycket skratt och man går från bion med ett leende på läpparna.

4/5