Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Chef's Table

Kategori: Allmänt

Vi får följa 6 av världens främsta kockar i deras vardag och liten bit av deras bakgrundstory.

 (Misslyckas du med en maträtt? Låt det då bli en slags inspiriation till en ny maträtt)

Jag har själv aldrig upplevt kockyrket som något som så kulturellt och fantasifullt – har aldrig tänkt på att många av de främsta inom den här världen berättar känslor och storys via sina verk. ”Chef’s Table” sa till mig att jag hade så fel om det. Här så lever kockarna verkligen för sin mat, allt de gör och tänker blir något vackert på tallriken. Men dokumentär serien riktar mer in sig på att skildra hur de tog sig till världstoppen och hur de tänker med sin matlagning – det är ingen serie där vi ser – som i kockprogrammen på TV där de lagar mat – utan vi ser hur de jobbar, var och på vilket sätt. Ja vi ser dom laga en rätt eller en efter rätt men vi ser inte detaljerna, vi ser i bakgrunden, hur de samarbetar och sedan så ser vi färdiga resultatet emot slutet. Jag kan säga som så att har du trott att du kunde laga mat? De får maten vi dödliga äter om dagarna att efterlikna en kattmat i jämförelse, maten här är nämligen så fin att de liknar något de kan hänga upp på väggen inramat i en tavla. Serien visar också att detta är delvis en väldigt mansdominerad värld och bransch – endast 1 kock bland de 6 som är med i serien är en kvinna. Hon berättar i sitt avsnitt att hon får kämpa varje dag att bevisa att hon älskar sitt jobb, får stå emot skitsnack bland kunder och högre uppsatta inom yrket. ”Kvinnor kan inte laga mat” osv säger hon att hon fått stått ut med mot manliga kunder. Vi har även en svensk kock som är med och tack gode gud att det inte är de överanvända media kockarna vi ser i TV, utan här har vi en som inte är så känd tror jag i media. Magnus Nilsson är det och han driver en riktig mysig restaurang i Jämtland, mitt ute i ingenstans så ligger hans ställe han driver i toppklass. De stället är de enda stället från serien som jag faktiskt vill besöka en gång, bara åka dit för att äta en bit mat för att känna av lugnet där.

Massimo Bottrua är kocken som driver seriens största restaurang, den har högsta betyg av Michelin guiden och ligger i Italien. Han är också den som är närmast en konstnär av de 6 kockarna, han vill verkligen provocera, berätta och säga åsikter om sin mat. Tortellini är tydligen en maträtt i Italien som ska ätas på ett speciellt sätt, den får inte lagas på ett annat sätt än som den har lagats förr, Massimo med sin status testar något nytt. Han vill gå emot och provocera alla med att laga den på ett helt annat sätt. Tycker att det är så häftigt o se hur de tänker när de skapar maten och de längtar efter att göra nya saker hela tiden. Massimo skapade tydligen en rätt som skulle berätta misstag. Rätten gick ut på att de lagar den och sedan byggde de den så att det såg ut att de tappade tallriken och att rätten gått sönder. Bara en sådan sak är helt makalöst.

Favorit avsnittet var helt klar från avsnitt 3, där tänker jag inte berätta något om än att de där får vi reda på en story berättad av en sann grillmästare, (något att kolla upp innan sommaren?). Han grillar på massor av olika vis och ett som jag tyckte var riktigt intressant var att han grillade ibland rätter med att ta lera och packa in köttet i och sedan låta kolen ligga över paketet. Häftigt.

Ska man ge serien ett negativt öga så är det mest att när serien kommer till att visa upp sina rätter i bild, så är ligger det farligt nära att det nästan blir en reklam för en snabbmatskedja. Även om hela serien är makalöst snyggt plåtad, det är verkligen världsklass på fotot i bild. De har verkligen fått till bilderna perfekt, kanske för perfekt? Bilderna är nämligen så extremt redigerade att maten ser ibland inte så verklig ut, man har gett jobbet lite för mycket kärlek tror jag.

Hoppas på en fortsättning och då vill jag se mer kvinnliga kockar också.

 

4/5

KOMMENTARER:

  • Petra Fjærberg säger:
    2015-05-15 | 19:52:02

    Vi har begynt å se denne serien, etter at du anbefalt oss til det. Å du det er toppen bra! Vi har sett de to første å da den med han Massimo. Hvilken menneske han er kunstner! Den andre mannen vi så er en naturmenneske som vil gi like mye tilbake til moder jord som han får ta. Supert! Tenk om vi alle kom å kunne gjøre så som han. vi skal se ferdig disse program under helgen. Takk for tipset ! Bra skrevet igjen, men du kolla opp så du ikke bruker for mange av ordet så og hær osv... :-)

Kommentera inlägget här: