Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Searching for sugar man

Kategori: Allmänt

Svenska Malik Bendjellouls dokumentär är en otrolig berättelse om en artist som kunde i dag blivit den allra största. Han försökte bli artist på 60-talet men han vågade inte. Skivbolagen tyckte han lät som en ny Bob Dylan och älskade honom. Men han vågade inte och istället gick han och försvann. Ingen vet var han är, ryktet säger att han tog livet av sig.
Malik Bendjellouls dokumentär är varm och väldigt feelgood. Han vann också en Oscar för denna film
 
 
 
Stilfullt och smart blandas med en atmosfär som gör att man mår bra länge efter filmens eftertexter rullar. 
 
Sixto Rodriguez kunde i dag varit en av de största, kanske t.o.m den största som spelat fram ett stycke toner och gjort stämbanden torra. Han är samma klass som Bob Dylan om inte bättre. Han sjunger och skriver sina texter efter det han ser, upplever och har varit med om. 
 
Malik är en regissör som vi kommer få se mer utav efter denna. Han berättar denna dokumentär stilfullt och konstnärligt att det passar vem som oavsett vem som ser den. Du behöver inte älska musik historia eller älska 60-tals musik för att tycka om filmen. Historien är så mysig, sorglig, fin och underbar. En "mårbra" känsla sprider sig till kroppens alla yttrekanter. 
Men mycket fokus har getts på Malik och man har glömt bort att fotografen som även gjort ett stort och snyggt arbete. Camilla Skagerström som gjort det jobbet som gjort att man vill se mer av filmen att intresset håller kvar mer. För hon har fixat en gatu och fattigdoms känsla i bilden. Hennes kamera vinklar är också bra.  
 
Sixto Rodriguez karriär kan man prata om han hade haft en chans att kunna slå igenom eller inte. 60-70 talet så slog bland annat: Bruce Springsteen, Kiss, Michael Jackson, Elvis Presely hade dock sina sista år, Beatles, och Rolling Stones bland annat. Han kanske skulle få det tufft men han hade nog i allafall slagit sig fast så han kunde bli ihåg kommen. 
Hans liv kan jämföras med Elvis storhet i sång och att Elvis i stället valt att köra lastbilen vidare  och skita i att använda sin talang. Det gjorde Sugarman. Han valde att försvinna.
 
Rodriguez är en artist man ska lyssna på och då menar jag alla hans låtar. De är få han hann bara göra en platta innan han försvann. 
 
Så sök på Youtube, Spotify o allt vad det heter och njut. 
 
 
EEEEE
 

Förra årets näst bästa film. 
 
 
Jag kommer lägga ut en hel del nu under lovet. En massa klassiskt, 2-4 serier och lite påsk film.