Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Äran

Kategori: Allmänt

Idag fyller en stor och mäktig man inom filmvärlden 52 år. Peter Jackson, mannen, myten legenden från Nya Zeeland. Så tänkte kasta ihop lite meningar om honom som de flesta redan har koll på, blir utförligare version när han fyller 55 år.
 
Filmskaparen som vars intresse växte fram som en stark rot i hans barnsben efter att ha sett "King kong" från 1933. Han fick en kamera som 8-10 åring och började filma direkt. Hans första biofilm släppte han vid 20 års åldern och har sedan dess gett oss världens mäktigaste trilogi: "The Lord of the rings" och håller nu på att av sluta sin andra minst lika stora trilogi om "Hobbit". Jag kan själv inte komma på en annan filmskapare i världen i dag som har gjort 2 trilogier som nästan båda två håller världsklass. Det är en ren mardröm för filmskapare att ens göra en uppföljare till en succe film. Inte för Jackson dock, han gör inte sina uppföljare bara bättre utan de lyfter och tar sig till en helt annan nivå än sin föregångare. Det är inte dåligt för en filmskapare som Jackson som gjorde skolfilmer innan han kom till världstoppen. Han la sig direkt som en världens främsta filmskapare när han hoppade till "LOTR" filmerna. Han är en av 3 regissörer som gjort en mega bedrift genom att plocka hem 11 Oscars för en film, vilket bara 2 andra filmer har gjort "Ben hur" och "Titanic". Han blir också då 1 av 3 regissörer som plockat hem de de största priserna inom 1 film. De andra två är Billy Wilder(Ungkarlslyan) och Francis Ford Coppola (Gudfadern part 2). 
 
"The Lovely Bones" är en underskattad film, Jacksons speciella drömstil uppskattas inte så speciellt mycket bland många. Den kan kännas svår. Nästan samma stil som lades där la Jackson även i "Heavenly Creatures" - en annan underskattad film han gjorde under 90-talet. Det många inte vet om Jackson är att han även är en skräckfilms mästare o la "Sami Raimi likt". Han gjorde mycket slasher för mycket liten budget. "Braindead" bland annat som jag själv ska se ikväll igen. 
 
Och till sist han startade mitt filmintresse för 11 år sedan efter att jag såg hans "LOTR" serie. 
 
 
Grattis och hatten av.