Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Birdman

Kategori:

En fd skådespelare ska sätta upp en pjäs på broadway och samtidigt bråka med sina inre demoner. 


En film som är speciell främst med tanke på hur filmen faktiskt är filmad. Den har tycker jag fått sin stora uppmärksamhet tack vare att den är filmad på ett sätt som användes en del förr i tiden. Med kontrast till en annan film som släpptes förra veckan om bdsm sex så är både "Fifty Shades Of Grey" och "Birdman" lika på de sättet att de är båda kända mest tack vare bdsm sex och sin långa kamera teknik. Det har gjorts förr, Hitchcock filmade så, Bergman filmade om sex osv. Sociala medier är bra reklam för film helt klart. Men filmen i sig (Birdman) är lite annorlunda filmat än tex Hitchcock var. Här låter man kameran vila över nätterna utomhus för att senare fortsätta sin lilla resa igenom karaktärerna. Kameran flyter och åker med och byter ansikte. Själv gillar jag den idén att man vågar pröva sådana saker, även om jag inte är så förtjust i den typen av filmade. Ta tex Peter Jacksons stil, med att kameran är mer likt en karaktär så funkar de bättre med långa och åkande kamera åkningar, än vad de gör i "Birdman" där de är långt hela tiden. Eller Roy Anderssons filmer där man står stilla med kameran länge är mer accepterat för min del iallafall. 

Michael Keaton gör sin roll bra på de sättet han kan men jag anser att hans rolltolkning av huvudrollen vi följer är ingen Oscars roll. Han är lika mycket värd sin nominering som Denzel Washington var för Flight. Det är nästan som att Keaton spelar sig själv. Benedict cumberbatch är mer värd sin Oscar än Keaton är för sin. Emma stone är dock filmens riktiga stjärna rent skådespelars sätt, hon har gått en riktigt bra väg från spider man till woody Allen till nu denna. Här spelar hon dottern till Keatons roll och hon passar utmärkt. Hennes repliker sitter och stämningen flyter på bäst med henne. Vill se mer av henne än vad jag vill med Keatons karaktär. Regissören visar dock att han kan vända på kalkon skådespelare, som Zach Galifianakis till en skådespelare med klass. Här var han faktiskt bra och jag tog honom på allvar under filmen. 
"Birdman" är en mångsidig film när den visar att den kan vara en blockbuster också, när den visar monster på skyskrapor. Det gör den riktiga bra. 

4/5


Blir intressant o se hur de slutar på Oscarsgalan imorgon natt. Blir även att skriva om "Whiplash" imorgon. 


Kommentera inlägget här: