Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Fed Up

Kategori: Allmänt

Fed Up

Detta är en dokumentär om en eventuell teori på vad det är som har orsakat fetman i västvärlden.

I den här dokumentären så berättar man att detta är en slags epidemi som blommat ut gigantiskt stort och dragit över hela västvärlden och stora delar av öst. Men frågan är vad som hänt och vad är det som i egentligen som händer? Vi följer barnfamiljer, unga barn som äter mycket, ett barn dricker choklad dricka, och äter hamburgare, ett annat barn äter mycket flingor och fil. Barnen berättar hur de känner när att de måste ha något, och hur deras kroppar skriker efter mat tid och i otid. Mamma och pappa tror att de lagar bra mat, de är förtvivlade, myndigheterna har sagt: "köp mat med lite fett och få dom ut och springa så lönar det sig." Föräldrarna gör vad de blir tillsagda av läkarna, men deras barn går bara upp i vikt trots det.
Vi följer även några av världens ledande experter i ämnet, två av dom heter Gary Tabus och Robert Lustig. De berättar att ”kalori in och ut” är bara en ren bullshit, det funkar aldrig säger de. Lustig förklarar termen med att jämföra nötter med läsk i samma mängd kalorier och hur man får två helt olika resultat när man mäter på hur kroppen reagerar. Läsk är bara ämnen, vätska och socker vilket höjer kroppens blodsocker drastiskt vilket i sin tur ger en effekt att man blir fet då mycket insulin tillsätts. Insulin är ett hormon som tar hand om sockret och energin av det som man äter - och överstiger man 4-5 gram socker per dag lagrar kroppen det till fett. Äter man nötter i samma mängd kalorier så jobbar kroppen inte på högvarv som med läsk, insulin tillsätts men inte alls i samma mängd. Lustig säger också att socker finns inte bara i coca coola, godis och chips utan även i bröd, jucie, pasta och andra liknande produkter - runt 80 % av allt vi kan äta i mataffärer är har socker i sig.
Andra experter är med och de går igenom industrins födelse, idéer och tänk och vad som gick fel från början. Socker jämförs med cigaretter. Socker jämförs med stora droger och sägs enligt studier vara 8 gånger mer beroende framkallande än vad kokain är.
Personlig notering: Skulle man jämföra detta i filmens värld så skulle man faktiskt kunna säga att detta är verklighetens svar på zombiesmitta. Företagen gör verkligen allt de kan för att tjäna pengar på att göra oss människor sjuka, och inte bara det, de har järnhands kontroll över myndigheter och även högsta toppen i vissa länder. 

Hur är dokumentären rent teknisk då? Jo den är inte så direkt jätte sexig utan är som en vanlig traditionell amerikansk dokumentär: interjuver, prat, bilder, i den vanliga ordningen och väldigt mycket vifta flagga. Amerikanarna har ett väldigt "det här kan vi klara av bara vi tror på det" tänk som ofta, att kunna få folk som käkat choklad och hamburgare hela sitt liv att börja käka sparris nästa dag är ett önsketänk. Man lägger inte så mycket fokus på realistika alternativ vilket är en stor svaghet för filmen. Man attackerar men kommer inte med något konstruktivt och trovärdigt tillbaka. Men trots det så förlåts detta med tanke på att filmen tar upp ett så viktigt ämne, filmen kan ses som en väckar klocka om man ser filmen som helhet och dess generella budskap. Filmen finns på Netflix.

4/5

Ikväll tittar jag på ”kvarteret korpen” på SVT play.

Ha det, vi snakkes

Erik