Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Poltergeist

Kategori: Allmänt

En familj drabbas av övernaturliga fenomen, efter att ena dottern plötsligt försvinner efter att hon hört röster från TV-apparaten. 
 
 
Den här filmen är ett kluvet verk, filmen är både bra och dålig beroende på hur man ser filmen, för den är från tidigt 80-tal och det är en skräckfilm för barn. Det är även Steven Speilberg som i praktiken sett har gjort filmen mer eller mindre fast ändå inte. Det är välidgt bra dock Speilberg har i min menning gjort två dåliga filmer i sitt liv och "Poltergeist" är inte en av dom, men hans stil passar inte här i den här filmen. Jag har personligen lite för svårt för att kunna se en skräckfilm som är lämpad åt barn. Känns lite fel, kanske skulle ha varit bättre och gjort en rikitgt spännande äventyrsfilm? Där möjligtvis dessa spöken kom dit via sagor eller andra dylika ting.
 
"Poltergeist" börjar som vilken annan skräckfilm som helst, protagonist har det bra och snart händer läskiga saker. Antagonist tar form som olika ting och härskar samt har kontroll. Trots hur många dåliga saker som protagonisten får stå ut med så packar inte den och flyttar därifrån utan man stannar kvar i familjen, för.. Orsaker?
Filmen ligger långt efter idag, effekterna skrämmer inte alls, ser bara "kultförklarat" ut och inget annat. Effekterna är något som en amatör youtubare kan enkelt ordna hemma idag. Men samtidigt så är "Poltergeist" betydligt längre fram i utvecklingen än många andra skräckfilmer som görs idag. Det har med att göra att den har naturliga skrämsel effekter som känns mer jordnära och effektivare än det som många skräckfilmer har idag - nämligen digitala jumscares, extremt höga ljud utan mening och helt på fel ställen. 
 
Så summan av kardemumman så är "Poltergeist" mer en kultfilm som man tittar på för att ha sett den, se den inte för att hoppas om att den ska vara läskig. Finns bättre filmer som är lite likt denna som gjorts idag, en av dom heter "insidious" och den är läskig.