Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Mad Max: Fury Road

Kategori: Allmänt

Mad Max: Fury Road

 

Filmen har en ganska svag handling: Furiosa söker hämnd på en ledare och kommer i kontakt med Mad Max på vägen som jagas av samma ledare som Furiosa söker hämnd på. 

Filmen som kom och exploderade hela den moderna amerikanska actionfilmen idag. Vi har dock haft liknande filmer men liknande toner som gjorts genom åren på amerikansk actionfilm på samma sätt som ”Mad Max” nu gett oss. En av dom filmerna är den riktigt underskattade ”Dredd” – där fick vi en riktig action som kör rätt på, inget skitsnack utan tung action med massor av oneliners rätt på. Mad Max tog dock detta koncept 100 gånger högre och gav oss en actionfilm som det ska vara, så här gör man action, det ska nämligen inte vara svårare än så. Det som ”Dredd” INTE gjorde var att man tog något som redan fanns och gjorde in princip bara mer modernt, blodigare och med bättre skådespel – större budget gjorde filmen som redan fanns bara mer av något vi redan sett fast snyggare. ”Die Hard” fast med häftigare vapen och mer våld har många sagt. ”Mad Max: Fury Road” tog det som man byggde upp de förra 3 delarna av Mad Max serien och utvecklade universumet 100 gånger mer, gjorde estetiken större, mytologin fetare och gav oss – för en gångs skull – en riktigt rå och tung actionfilm från början till slut.

Men det viktigaste är att lyfta fram det som är filmens feministiska ton, för den är verkligen jätte bra. Filmen har valt att lägga fokus på en kvinnlig karaktär och ”Max” som en birollsfigur till hjältinnan – alltså man är då uppe i ”Alien” nivå med andra ord. Att en hjältinna har all fokus och det är hon allt handlar om. Hur är hon då? Jo hon är nästan som ”Ellen Ripley” från ”Alien”, hon har muskler, sminkar sig med olja, hon är en ledare, kan med vapen men främst av allt: hon har lärt sig att överleva och försöker inte likna en man. Vi ser heller ingen romans i filmen utan bara vänskap och att folk håller ihop, det är viktigast så. Dessutom så samarbetar hjältinnan med ”Max” under filmens gång, de båda kämpar och krigar tillsammans. När såg vi de senaste i en blockbuster? ”Terminator2”?

Däremot så tycker jag faktiskt att man skulle ha haft en mer tightare story som kunde ha hållit ihop alla makalösa actionscener, nu finns risken att det kan få en ihålig känsla. Biljakten kan kännas lite som att en mening saknas i allt som händer - att allt bara sker. Kan ta ett annat exempel: The Raid filmerna gjorde detta rätt, de gav i film 2 en rejält tung handling som gav alla makalösa action scener i den filmen mer tyngd och mening. Samma sak kunde de ha gjort med ”Mad Max”. Jag menar: man har allt i den här filmen, den smutsiga och ödsliga mytologin, universumet, men man använder det inte fullt ut.

Men summan av kardemumman så är ”Mad Max: Fury Road” årets actionfilm, de smäller, de exploderar och det går fort – filmen som gör dig svettig av all action. (Solskyddsfaktor 3794 kan vara bra innan en titt). Stunds i världsklass, här har skådespelarna verkligen fått sand under naglarna som ger mer realism i allt som sker. Detta är årets ”The Raid2” fast från amerikanskt håll.

För mig så är denna film så stor att den hamnar som en klassiker för min egen del, precis som ”The Raid 2” också gjorde förra året – och även vad ”Alien” gjorde på 70-talet.

 

Mästerverk 5/5

(ps: håll utkik i bakgrunden i filmen, dyker upp olika meddelanden som är lite kul att läsa.)

KOMMENTARER:

  • Petra Fjærberg säger:
    2015-05-24 | 21:12:03

    Den her filmen er topp bra, og det er som du skriver synd at storyn er så tynn. Fart fylt og spennende hele tiden. Filmen begynner helt klart bra og jeg fikk litt av Disney feelingen fra filmen Løvetannkongen /Lejonkungen.

Kommentera inlägget här: