Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Only God forgives

Kategori: Allmänt

Only God Forgives

Vi följer Goslings karaktär som jagar en som mördat hans bror i Thailand, mer än så kan man faktiskt inte säga om filmen då filmen inte har någon regelrätt handling.

 

 

”Only God Forgives” är en film som berättar andra saker än en regelrätt handling – filmen har nämligen ingen antagonist eller protagonist. Alla karaktärer är mer som metaforer som symboliserar saker och som i sin tur säger något. Detta är en film där varje del berättas genom symbolik på vad våra karaktärer faktiskt gör (eller ja sådant görs i alla filmer nästan) men här så är hela handlingen i dessa symboler. Så det gäller att vara med och vara rätt uppmärksam på vad som i egentligen sker och inte, för är man inte det så kommer filmen att uppfattas som seg och långsam. Det är en film som är unik i att vilja berätta saker med hjälp av bildspråket en hel del, det är därför allt är så neonbelyst och in zoomningar på återkommande objekt. (håll koll på vad händerna betyder) – eller som Goslings karaktärs förhållande återkommer, varför rör han henne på det sättet som han gör? Det har en mycket viktig betydelse för hans karaktär i karaktärens story nämligen. Vem är gubben med svärdet? Vad gör han? Listar man ut det så har man kommit en lång väg på filmens betydelse. 

Filmen är som ovan nämnt en film som berättar via bildspråket, man låter då mycket tala för sig själv som: statisterna får stå stilla och inte säga något alls, mörka och tomma rum, starka neonfärger som lyser igenom saker. Miljöskiftningar. Känslan av att se en kort akt från neonblyst teaterföreställning är stor här. I och med att filmen är mer en symbolfilm så är skådespeleriet inget att lägga märke till, även om både Gosling och Thomas gör som vanligt fenomenala prestationer som ifrån sig.

Något som jag grubblar över är om ”Vahalla Rising”, ”Drive” och även ”Only God Forgives” har någonting gemensamt. Samma regissör till alla 3 verken och alla 3 verken har en karaktär som inte säger något eller är sparsam med sina repliker. Filmerna är extremt våldsamma, vissa karaktärer är övermäktiga. Något måste de ha? Ska se om filmerna på raken och se om det kan vara något åt den stilen. I alla fall så är ”Only God Forgives” en film som kräver av sin tittare, man bör hålla koll på allt som görs och vad som händer i filmen för att fatta filmens handling. Som ett stort och mystiskt pussel, där man får fundera en hel del över varje bits betydelse innan man lägger den på plats.

5/5 får den av mig.

Kommentera inlägget här: