Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Citzen Kane

Kategori: Allmänt

Kane dör brevid sitt halvfärdiga konst verk o utrycker sig ett sista ord  "Rosebud". en journalist försöker hitta svaret på vad " Rosebud" är för något och letar bland Kanes fiender, vänner o släkt. Genom dom så berättas Kanes liv.
 
 
Martin Scorese fyllde 70 för någon vecka sedan o såg att han hade listat sina 12 bästa filmer han sett och där i bland var "Citzen Kane" med och jag ville bara se den tack vare det. Något som jag undrar hur han kan lista den som en av sina favoriter.. Det enda som är bra i filmen är faktiskt fotot, ljus sättningen och tekniken ( obs för att ja nämner ljus är för att filmen är gjord 1939-1941 därv) - ljudet går dock sönder på ett ställe vilket man går att förlåta eftersom den gjord för över 70 år sedan.
Jag vill först börja med att jag läser en foto kurs på gymnasiet o lärt mig lite grann där och man ser tydligt i den här filmen att den har en duktig fotograf. Han måste även vara en konstnär för uppbygget bland bilderna är mästerliga och vinklarna plus alla långt skärpedjup är också väldigt snyggt. Det är verkligen en "en sensation" bra.
 
Filmen anses vara den bästa genomtiderna tills förra veckan då den blev slagen av Hitchcocks Vertigo. 
Jag ska försöka förklara att denna är inte den bästa utan en utav de mest överskattade filmerna. Den är verkligen inte bra den är hemsk. 
 
Vi har en klassisk scen o det är när man ser Kane faller i hop o dör sedan är det mest som att filmen vill ha med så mycket som möjligt o allt blir bara en röra och storyn gör det inte heller bättre.. Den intresserar en inte alls.
 
Den händer liksom inget och ger ingen spännade känsla alls och orkar inte knyta i hop påsen mot slutet. 
Men som ja skrev tidigare så har filmen ett mästerligt foto där scenografin är väl genomtänkt och ljuset till bilder är perfekt tillsatt. 
Fotot och Scenografin kan inte hålla ihop en film tyvärr o inte när de andra bitarna känns för stelt o tråkigt. 
 
Till sist filmen är välgenom tänkt rasande väl ihopsatt men överlag är filmen inte "en sensation".