Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

En text om "Furious Seven"

Kategori: Allmänt

En text om "Furious Seven".

Brodern till skurken i Fast6 ger hämnd på ”Dom” och hans gäng efter vad de gjorde mot hans broder.

En riktigt explosiv och fantastisk åktur bjöd ”Fast7” på. En riktigt smäll karamell av extra allt som vi sett förut. Det som de förra delarna inte hade var bland annat det som faktiskt ”Fast” serien är, street race och allt som hör till det. De förra delarna tände aldrig till och gjorde de svårt för våra karaktärer, här så får de kämpa för sina liv flera gånger. Filmen väljer också att fokusera på att bygga upp karaktärerna mer psykisk mer än förr, nu får vi djupare dialoger mellan dom, vi får se skådespelarna att agera mot varandra och diskutera viktiga frågor om livet, kärleken och familjen hos varandra. Det är trots allt det som också den här världen handlar om, man håller ihop och skyddar varandra. Viktigt pussel bit. Alla diskuterar mer eller mindre saker om livet och hur det är att skydda varandra, även vår antagonist gör det samma. James Wan gör här ett strålande jobb med att skapa dramat mellan karaktärer som länkar ihop filmen mellan all action.

Filmen fick såklart en mer sorglig touch efter att Walker omkom i en bilolycka. Det ryser i kroppen varje gång han syns i bild och man håller andan hela tiden han krockar med bilen i filmen. Han får en rejäl och fin hyllning på slutet.

Ska man ge filmen negativt öga så är det största problemet åldersgränsen. Filmen ställer rätt så vuxna frågor kring livet och förhållanden om saker och ting. Det är lite för vuxet för folk som är 12 år. Är helt övertygad om att filmen hade fått mer rättvisa om den fått mer vara vuxen, då hade de kunnat gå djupare med det psykiska i filmen och även gett en mer råare ton. Ett mer allvarligt drama hade man fått till och man hade då kunnat gå hela vägen fram, som man inte kunde nu tack vare barngränsen man var tvungen hade förhålla sig till.

Nu kan filmen – tack vare åldersgränsen – kännas oerhört spretig överallt och för fjantig. Samtidigt lite väl avskalat, då flera scener spelas utan ordentliga avslut. Filmen lider också att av en slags aura som kan ha förts med efter att Walker dog, denna aura av sorg kan ses på både gott och ont i filmen. Det är snyggt filmat och fint ”Hejdå till Walker” – men det är inte en film om Walker utan en film om ”Fast-gänget” som vi ska se men vi får inte det delvis. ”The Dark Knight” led av exakt samma dilemma men det gick ju bra för den. Det som ”The Dark Knight” hade – som inte ”Fast7” har - var att man inte fokuserade på att sälja och skriva storyn utifrån en skådis död. Flera gånger i ”Fast7” kunde man märka att allt var bara ett ”Hejdå till Walker” och man glömde bort att berätta en story. ”The Dark Knight” byggde inte storyn från Ledgers död man skrev inte om utan de körde på ändå. De sa t.ex aldrig ”hejdå” i storyn till Leder utan han fick en eftertext istället – som det ska vara. Dessutom så lider ”Fast7” av ett annat allvarligt problem som man kunde ha sopat bort för länge sedan i filmserien och det är att den har den här sexismen, det är lite väl mycket med det också. In zoomningar på guppande kvinnobröst och kvinnor som utmålas (i en hel del med kamera vinklar) som objekt behöver man inte i en film år 2015, (eller aldrig - det är bara löjligt och riktigt förnedrande för halva världens befolkning).

Filmen får 3/5 i betyg.