Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Lucia Movie Night

Kategori: Allmänt

Beslutade för att inte skriva om "Point break" då den är så dålig att jag vill inte ens säga något om den. Inte för att slippa skriva något utan det skulle bara bli en sådan negativ text att man skulle bli deprimerad utav den. 
 
I alla fall så var det två andra bra filmer eller ja en var jätte bra medan den andra var bara okej. 
 

En man som heter Ove

 

Nej den här filmen har ingenting med ”Ove Sundberg” att göra och tacka fan för det.

Handlar i största del om en äldre man som berättar sitt liv om hans uppväxt, enorma kärlek för sin fru som är död och hur han är mot sina grannar.

 

Det här är en film som jag tror kommer att tolkas lite som ”Crimson Peak” gjordes när den släpptes i under den här hösten som varit. Crimson Peak tolkades som en renodlad skräckfilm när det i självaverket bara var en film om sorg och kärlek på ett hemsökt hus som mer var ett drama i gotisk ton.

Exakt samma sak kommer ”En man som heter Ove” tolkas som, tror jag. Den här filmen berättar om en man som sörjer, vill få ordning på saker så han inte faller ihop av saknaden efter sin döde hustru. Så han håller i ordning på samhället där han bor, som att banka rätt en skylt som aldrig rör sig när han bankar den utan han bankar på den för att det kanske är en psykologisk sak för att dämpa sorgen? Han gör samma sak varje dag för att få rutiner på sin vardag, glömma det som varit och om någon bryter hans rutin då ligger den personen riktigt illa till. Ove är en man som känner sorg som sagt och det visas på hans ansiktsuttryck ofta, han tror att han inte behöver någon hjälp alls men i självaverket så kanske är det just de som han behöver? Någon att prata med som lyssnar?

Samtidigt så får vi se hans historia som ung och hur han träffar kvinnan med stort K, hon hjälper honom och visar att han är sedd av någon. Det är så mycket mer än bara en komedi men komedin finns där också och den är rasande skickligt skriven. Jag bara älskar alla bilskämt som dras. ”Jag ska köpa en bil” ”Jaha och vad då för sort?” ”ja en Renoir” ”en fransk bil? Ska du köpa en fransk jävla bil?”.

Det finns med en katt i bilden också och den symboliserar något som jag tror är hela historien kring Ove själv: trasig, charmig, en ensam varg med ett stort hjärta.

Lasssegård gör det skickligt med att porträttera som ”Ove”, han har den där teaterblicken få besitter, en blick som kan berätta saker bara genom att titta på blicken.

Filmen hade tjänat på att låta bildspråket tala lite mer än vocieovern, det blir nästan som att höra en annan läsa ur en bok för oss som tittar på filmen. Så ska det ju inte vara på en film, passar bättre i ljudbok.

4/5

 

 

 

 

Kommentera inlägget här: