Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Tre olika scener

Kategori: Allmänt

Har de senaste månaderna gått igenom filmer från Andrei Tarkovskij och David Lynch så jag tänkte i det här inlägget beskriva deras sätt att plus en modern blockbuster hur de ger oss information ur en scen. Alltså hur stor skillnaderna är även om de så klart är raka motsatsen till varandra så är det ändå kul o se hur stor skillnaderna är mellan olika filmer.
Eftersom varje regissör har sin egna level när det gäller att skapa film på så tänker jag börja på det lättaste och stegvis gå uppåt.
 
 
Tänkte börja och köra med en scen ur Sagan om ringen och scenen i dess helhet hittar man här: 
 
https://www.youtube.com/watch?v=hhHvj3_si_o 
 
https://www.youtube.com/watch?v=TrJJ6ncp1fc 
 
Vad är den här scenes huvudsyfte? Vad vill den säga oss? Jo, att Frodo tänker att ta ringen till Mordor och får därefter följe utav många andra karaktärer som ska sydda och hjälpa honom på vägen dit. Hur fick vi veta på detta då? Jo, genom att scenen säger detta direkt till oss tittare, informationen sägs rakt ut. 
 
Nu blir det lite svårare, nästa scen är från David Lynchs film Lost Highway.
 
https://www.youtube.com/watch?v=qZowK0NAvig 
 
Vad är den här scenens huvudsyfte? Vad vill scenen säga oss tittare? Jo att vi tittare inte befinner oss i nuet i filmen, för lägg märke till hur musiken dras ned när dialogen börjar och hur den dras upp när dialogen är slut. Och hur mannen med vitt ansikte vara på två ställen samtidigt? Jo, just det vi är inte i nuet. 
 
Nu kommer vi till en den svåraste scenen jag ska skriva om:
 
https://www.youtube.com/watch?v=WOcpeTFNyVM 
 
Tarkovsky berättar scenen helt utan ord där han låter bilderna få tala för sig själv. Vad vill scenen säga oss tittare? Jo det är nog helt upp till var och en att tolka eftersom scenen är så svår att förstå sig på: men gissningsvis så vill scenen säga oss att tacksamhet och lycka finns även där ondskan är som allra värst. Det som gör denna tolkning osäker är hur man ser när den lilla flickan går bild till bild stegvis hur känslan förändras från lycklig till deppig när den lilla pojken vill ge ett äpple till henne. Möjligen så är pojkens dröm en förvirrad känsla, att han inte riktigt vet vad han vill känna, minnet kanske inte minns något om något? Därför hästarna dyker upp där en massa äpplen ges och de tacksamt tar emot? 
 
Men i alla fall så ville jag som sagt bara visa hur stor skillnaderna är på att ge information till oss tittare i film och att varje film inte är sämre än den andra utan att de är olika varandra.. 
 
 
Cheers 
Erik
 
 
 
Kommentera inlägget här: