Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Nymphomaniac

Kategori: Allmänt

Seligman finner en kvinna misshandlad utanför där han bor, han tar med henne hem och sköter om hennes sår. Kvinnan heter Joe och Seligman frågar varför hon låg där och Joe berättar att hennes historia är lång så hon måste berätta den från början för att Seligman ska förstå den. Seligman insisterar och Joe börjar hennes saga direkt.
 
 
Den här filmen va mycket svår att förstå, mycket svår och jag antar att filmen är tänkt att man ska tolka den som man vill och jag har en helt annorlunda syn och en annan tolkning på filmen än många andra har, tror jag.
 
När jag såg filmen så såg jag något annat än knull, avsugningar och misshandel. För mig så va detta en film om hur en människas syn är på andra människor, hur fördomar är och hur de är uppbyggda, förtroende och hur man hela tiden blev missförstådd hur man än gör. Jag tror även att filmen visar en syn från en människas vinkel på andra människor också finns med här och hur ångesten växer pga det. Allt detta kanske också är en slags Nympohmani? Asperger? Rädslan för andra människor och den bristande kommunikationen till dom? Man får se hur en karaktär vill bort från mänskligheten genom att gå till en skog för att känna frihet, skogen har som en liten roll i filmen mer eller mindre om man tänker efter. Kika på hur mycket skogen eller referenser till skogen dyker upp i filmen så märker du. 
"Nymphomaniac" är en film man ska plocka i sär för att kunna hitta strukturen på filmen och dess historia. Som skogen jag påpekade om, och det är även vad de är vi ser i egentligen. Lå
 
 

Oculus

Kategori: Allmänt

Två syskon ser sina föräldrar bli brutalt mördade. Syskonen tror att det är spegeln de köpte ett tag innan orsakade detta och börjar genast att undersöka saken. 
 
 
En psykologisk terror som trappas upp med en anda som känns som en hälsning till Hitchcock. Det är sannerligen spännande och riktigt kusligt i början när syskonen ska starta sitt uppdrag med att ta reda på om spegeln är förhäxad.
Filmen fokuserar mer på historia och skådespeleri än effekter och trötta hoppa till effekter. Här finns inga bröst, sprit och slakt med i filmen utan man fokuserar på att göra en bra film som att bygga upp en psykologisk terror istället. Både Karen Gillan (Kaylie) och Brenton Thawaites (Tim) är båda duktiga. 
 
Oculus klipper även ihop både dåtid och nutid in i varandra på ett bra sätt vilket också gör att man vill se mer och veta mer av historien. Det kan blir lite jobbigt i mellanåt men man skapar förvirring kring både tittaren och karaktärerna. När vi hoppar till dåtid när syskonen är små så har filmen sina bästa stunder och läskiga. Då får vi vara med när rädslor och den psykologiska terrorn byggs upp. Rädslor kring syskonen och denna tomhet och hopplöshet. 
 
Men filmen faller på att vi sett mycket utav det här förr.
 

Hur många kramar finns det i världen

Kategori: Allmänt

Max jobbar som reklamfilmsfotograf i New york och hela hans liv har brakat samman. Han bestämmer sig för att avsluta sitt liv med att kasta sig ut från ett höghus. Sista sekund så ringer hans mobil och det är hans barndomsvän Peter som ligger på sjukhus med kärlkramp. Han vill göra en film om utvecklingsstörda. Han frågar Max om hjälp och Max packar väskorna och åker till Sverige. 
 
 
När Glada hudik gänget slog igenom så blev det succe direkt i både TV, teater och film. Det gjordes en film "hur många lingon finns det i världen". Den filmen va bra då man där tog vara på Hudik gänget på ett bra sätt och förvaltade varumärket som man ska eller ja de gjorde de bra. Man gick på en väg som ledde till ett mål som kunde ha blivit hjärtskärande men man nådde inte hela vägen dit utan bara nästan.
I " hur många kramar finns det i världen" så går man på samma väg fast båkat och ser målet men man når inte dit. Man står stil och fortsätter att gå bakåt. 
Varför? Jo för här är Glada hudik gänget bara med som en biroll och finns med där bakom medan stora ansikten som Clas malmberg och Per Moberg skiner i rampljuset. Filmen handlar i egentligen om ett triangel drama mellan Malmberg och Mobergs karaktärer och Vanna Rosenberg. Jag antar att det är typ två som bryr sig om de och det är säkert regissören och ljudteknikern bakom allt. Vi andra sitter o väntar på att Glada hudik gänget får komma fram framför kameran och lysa. Filmen har så mycket onödiga scener så man undrar hur ide stadiet har gått till. När Clas Malmbergs karaktär ligger på sjukhus i början (Peter) så mäts hans blodtryck och en dialog går mellan han och en läkare med att han äter fel mat. Men till vilken nytta då? Att han har högt blodtryck har ingen betydelse för oss tittare längrefram i filmen. 
Glada hudik gänget får inte mycket tid i filmen men när de får det så glänser de framför kameran. Charmen, energin och atmosfären de sätter i scenerna är magiskt. När Peters dotter kommer på besök och står utanför dörren. Den känslan är starkare än Mobergs hår och Malmbergs trötta charm. Interjuverna i filmen är tydligen riktiga erfarenheter och minnen från skådespelarna själva och det gör en lite berörd och det vill vi se mer och veta mer utav. Inte Peters svartsjuka kring att Max kysser kvinnan Peter är kär i..