Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Man of Steel och BvS trailern

Kategori: Allmänt

Jag såg ju om Man of Steel i Fredags och nu börjar lite tankar komma upp i huvudet som jag inte har tänkt på förens nu när man väl kopplar ihop BvS trailern med filmen. 
 
Spoilers..
 
När General Zod och Superman slåss i sista fighten i Man of Steel så säger Zod efter att han gett Superman ett slag så han flyger uppåt och slår i en byggnad. "There is only one way this will ends, Kal: either you die, or i do". Zod och Superman kommer ju båda från Krypton och det betyder ju att de båda måste vara känsliga för kryptonit?
Här kommer också mitt eventuella problem: Om Zod och Superman kan slå ihjäl varandra med nävarna i Man of Steel, varför har man då med kyptonit i BvS trailern? För då borde ju Doomsday eller någon annan skurk kunna slå ihjäl Superman med sina nävar? För är inte Doomsday starkare än Zod? Jag tycker att det blir en bättre film om man utesluter kryptonit från Superman och ger en slags dramatik med att han kan bli ihjäl slagen av rå muskelkraft.
 
Scenen som jag pratar om kommer upp 1.20 i klippet: https://www.youtube.com/watch?v=rWyTY6T_h90 
 
Här är också vad man tro kan anta är kryptonit från BvS trailern:
 
 

Tankar, funderingar och tolkningar av en vildmarksfilm

Kategori: Allmänt

Lite tankar, funderingar och egna tolkningar kring filmen ”The Revenant”

Spoilers, lite utav dom och de förstör inte känslan tycker jag…

En film som många har varit jätte taggade över och en film som många tror är filmen som ska ge Dicaprio sin första efterlängtade Oscar. Jag har själv inga problem med att han vinner den men samtidigt så förstår jag nog varför om han inte skulle det också. Detta är en film som är mer en art movie där vi ser storyn berättas utifrån bildspråket mer än att vi får se mäktigt skådespeleri från aktörerna i filmen, jag tror faktiskt att de stora namnen bara är med för att kunna sälja in filmen så att folk faktiskt kan få något intresset för den. Misstro mig inte, filmen är ett mästerverk men någon skådespelar film är det inte (speciellt inte i Oscars klass enligt mig).

Fotot i filmen är från en annan värld, en fantasivärld som gör varje fotointresserad stor orgasm i varje scen. Fotot är också filmens verkliga karaktär, den som är storyns stora protagonist. Fotot visar oss tittare vad filmen i egentligen handlar om, vilket är tror jag hur tufft det är i naturen och att vi alla som lever på jorden har en gemensam fiende, livet. Visst vi har en grundstory - om hämnd - men den röda tråden är vad jag tror en överlevnad. 

Många scener i filmen visar det och kan ta ett exempel: ifrån filmen: I en scen från filmen så ser vi Dicaprios karaktär fånga en fisk, äter den rå och samtidigt så går han upp från en kulle och ser en buffelhjord springa ifrån en vargflock. Vargflocken fäller en buffel och Leos karaktär backar undan och ser att den där buffeln skulle ha suttit fint till käk. Kvällen faller och han går upp till buffeln igen och ser nu att en indian jagar undan vargarna och börjar själv äta på buffeln, Leos karaktär närmar sig desperat och ber om att få äta han också, indianen riktar sin båge och är bered för att skjuta. Hela den här scenen och många andra visar vad filmen som sagt handlar om, det är tufft att leva i naturen och det är också det som är fienden i det hela. Kom ihåg detta är bara hur jag tolkar filmen. Lite som med filmen Spectre fast med ett annat budskap.

Här kommer ett klipp som liknar nästan det som jag menar, fast här är det bara djur som visar att det är tufft ute i naturen och man måste slåss för allt.

Klippet: https://www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM

Den omtalade björnscenen säger nästan samma sak. För vad är det björnmamman i egentligen gör? Jo, försvarar sina egna ungar.

Fotografen har vad jag antar kan vara många filmfotografers strävan efter när de filmar, hittat en sådan perfekt miljö där han hittat så himla många perfekta vinklar med kameran att man knappt tror att det där är inspelat från verkligheten. Jag för mina tankar till filmer som ”Barry Lyndon” där många bilder ur den filmen var verkligen som konstverk. I ”The Revenant” så är nästan – och jag överdriver inte nu – varje bild och vinkel ur filmen något man kunde frysa och sätta upp på väggen hemma. Snöstormar och eldbrasor har nog inte filmats finare på spelfilm tror jag eller vad jag har minnet till just nu i alla fall.

”The Revenant” ska upplevelse på bio, den är som ”Gravity” en film som är gjord för bio där man ska få uppleva den här konsten av hur bra ett filmfoto faktiskt kan gå. Han som fotat filmen är en av historiens bästa filmfotografer och just nu är han på toppen av sin karriär, så gå och se filmen på bio. Har du redan sett den så se den 5 gånger till.

 

 

 

Jag såg om Man of Steel

Kategori: Allmänt

Minns första gången som jag såg den här filmen, jag hade köpt två liter jordgubbar innan och hade väntat vid bion i flera timmar innan. Det var mest för att jag orkade inte ta bussen hem för att sedan typ vända och åka tillbaka, men idag så hade jag nog gjort så, det hade varit en betydligt bättre tidsfördriv än det som jag då valde. Käka jordgubbar och skriva med folk om hur jag kan fördriva tiden på var ingen kreativ ide precis.
 
I alla fall så kommer jag ihåg filmen som att jag då tyckte mycket om den, jag tyckte då att det var denn ultimata superhjälte filmen och tyckte det var episk med storslagen musik och en massa spektakulära fighter och snygga visuella effekter. Jag skrev i ett facebook inlägg så här: "Superman är ingen hjälte längre, han är en Gud". 
Idag så har jag lite andra åsikter, jag tycker fortfarande att filmen är som den var då men nu så såg man en massa saker som man inte gillade. För det första så såg jag om den idag bara för att jag ser framemot Batman V Superman så jag ville lugna min väntan lite med att hoppa in i det här universumet igen.
Problemen som jag har med den här filmen är att den visar för mycket med information som vi i egentligen inte behöver ha alls, vi behöver inte hans barndom överhuvudtaget mer än att man får se hans liv på Krypton och hans föräldrar som räddar honom genom att skicka iväg honom till jorden. Jag tror att den scenen hade räckt med att stoppa in i en scen någon gång inne i filmen, kanske när hans far pratar med honom? Nu känns det bara som att vi hoppar till ögonblick som är okej bra gjorda men vi behöver dom inte alls, det hade som sagt räckt med Krypton scenerna blivit återberättade för Superman via hans far på något sätt istället. En annan sak är att Kevin Kostners pappa har för stor inverkan på filmen tycker jag, jag tycker att man hade kunnat låta honom varit död från storyn helt och hållet, och bara haft kvar hans fru istället. Mest bara för att skala utav filmen, "kill your darlings", tror att filmen hade blivit mer slipad om man gått igenom filmen lite mer och tagit bort karaktärer som bland annat Costners karaktär. 
 
Det här är lite av samma saker som jag är orolig inför BvS filmen, att den har för mycket med information som ska tryckas upp i ansiktet på oss tittare. Tänk på att den filmen har många karaktärer som kan lätt bära egna filmer på egen hand, tänk att de senare ska presenteras i en film tillsammans med en komplex story som ska bära upp den storyn och senare vara en grund inför DC näst kommande filmer.
Det är som att Marvel skulle ha börjat med att släppa The Avengers direkt och senare gett sina hjältar sina egna filmer. Nej Nolans trilogi räknas inte in här då den är en fristående del i DC världen. Kommer förövrigt att gå igenom den trilogin också framöver innan BvS.
 
 
Filmtips inför Fredagskvällen: 
SVT2 kl 22:45 så visas "Svinalängorna"
Netflixtips: 13 Assassins
HBO Nordic tips: The Red Road.
Jag kollar på förnärvarande in dokumentären "Shoah" som finns på SVTplay.
Jag ser ikväll "The Revenant" på bio.
 
Vad tittar du på ikväll?