Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Äran

Kategori: Allmänt

Idag fyller en stor och mäktig man inom filmvärlden 52 år. Peter Jackson, mannen, myten legenden från Nya Zeeland. Så tänkte kasta ihop lite meningar om honom som de flesta redan har koll på, blir utförligare version när han fyller 55 år.
 
Filmskaparen som vars intresse växte fram som en stark rot i hans barnsben efter att ha sett "King kong" från 1933. Han fick en kamera som 8-10 åring och började filma direkt. Hans första biofilm släppte han vid 20 års åldern och har sedan dess gett oss världens mäktigaste trilogi: "The Lord of the rings" och håller nu på att av sluta sin andra minst lika stora trilogi om "Hobbit". Jag kan själv inte komma på en annan filmskapare i världen i dag som har gjort 2 trilogier som nästan båda två håller världsklass. Det är en ren mardröm för filmskapare att ens göra en uppföljare till en succe film. Inte för Jackson dock, han gör inte sina uppföljare bara bättre utan de lyfter och tar sig till en helt annan nivå än sin föregångare. Det är inte dåligt för en filmskapare som Jackson som gjorde skolfilmer innan han kom till världstoppen. Han la sig direkt som en världens främsta filmskapare när han hoppade till "LOTR" filmerna. Han är en av 3 regissörer som gjort en mega bedrift genom att plocka hem 11 Oscars för en film, vilket bara 2 andra filmer har gjort "Ben hur" och "Titanic". Han blir också då 1 av 3 regissörer som plockat hem de de största priserna inom 1 film. De andra två är Billy Wilder(Ungkarlslyan) och Francis Ford Coppola (Gudfadern part 2). 
 
"The Lovely Bones" är en underskattad film, Jacksons speciella drömstil uppskattas inte så speciellt mycket bland många. Den kan kännas svår. Nästan samma stil som lades där la Jackson även i "Heavenly Creatures" - en annan underskattad film han gjorde under 90-talet. Det många inte vet om Jackson är att han även är en skräckfilms mästare o la "Sami Raimi likt". Han gjorde mycket slasher för mycket liten budget. "Braindead" bland annat som jag själv ska se ikväll igen. 
 
Och till sist han startade mitt filmintresse för 11 år sedan efter att jag såg hans "LOTR" serie. 
 
 
Grattis och hatten av. 
 
 

One Hour photo

Kategori: Allmänt

En man jobbar på en foto affär, som bland annat också framkallar foton. Mannen är besatt av en familj som brukar komma dit och framkalla sina foton, mannen förföljer familjen och tar kopior av familjens foton. 
 
 
 
Efter att mästerliga Robin Williams gick bort tidigt den här hösten så bestämde jag mig för att ta och kolla igenom filmer som jag missat av den här legenden. Hittade ett guldkorn ur hans arkiv som jag hade missat och oj vad häpnad jag blev av detta mästerverk. 
 
Williams var för många en komisk legend, en man som kunde få alla att skratta och känna sig lyckliga i sina filmer. Men här i "One hour Photo" så får han oss att känna obehag och en rysande äcklig känsla uppstår när man ser han agera som den här psykopaten i filmen. Eller är han det i egentligen? Han får oss nämligen också samtidigt att känna med honom och tycka synd om hans karaktär om den enorma ensamheten karaktären har och vad hans enda utgångs punkt är att göra de bra för familjen - men hans tecken visar ett annat ur andras synvinklar. Hans karaktär är praktiskt taget helt sjuk i huvudet i filmen, så misstro mig inte. Han är allämnt störd. Men Williams skådespel får oss att tycka synd om honom och få oss att bli rädda och hata honom samtidigt. Det är lite mer än vad de många andra komiker som gör allvarliga roller fått oss till. Är också tämligen glad över att digitala kameror tog över snabbt under dessa 10 som gått, skulle aldrig framkallat analoga bilder hos en affär på de här viset.
 
Det är också de som tynger ner filmen är att filmen är gjord för mer än 10 år sedan och teknologin har utvecklats att vi inte längre framkallar bilder längre, utan vi har kameror som ger oss bilderna direkt på knapp trycket på skärmen. Analogt står i fokus, hehe de ord valet. Den här filmen skulle aldrig ha klarat stå på egna ben om den hade gjorts idag, ingen hade tagit den på allvar som den vill visa. Dessutom så kunde de också ha gett de andra karaktärerna lite mer tid att vara bild också, det blev lite för mycket Williams show av de hela. Jag har själv framkallat bilder i mörkrum, så de kunde de ha haft med i filmen. Att kanske Williams karaktär går igenom processen för en nykomling till affären och vi tittare dras med och får se hur allt går till. De skulle ha varit effekt fullt och en paus från bara den enorma depressionen och denna stalking showen som visas i filmen.. 
 
Men filmen ska ses för Williams enorma skådespel, en skådespelare som de finns få utav kvar idag som kunde vända och vara en sån här bild. Han var en legend. 
 
 
 

Arrow

Kategori: Allmänt

Ska ta ikapp den här serien nu:
 
 
Imorgon ska jag även ta och se den längsta versionen av den här filmen: 
 
 
 
Har köpt en biljett till den här filmen på en natt i November: