Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Sherlock Homles

Kategori: Allmänt

Vi får följa Holmes och Watson ta sig and en trollkarl som utövar svartmagi i Londons gator. 
 
 
Doweny Jr och Cumberbatch har tillsammans gjort om den pipsugande skrivbords detektiven till något mer mordernt och expolsiv variant istället. Många föredrar Cumberbatchs version mer än Doweny jrs, själv föredrar jag dom båda precis lika mycket då båda är raka motsatsen av varandra - och rent på pappret så är faktiskt båda lika bra. 
 
Guy Richie som gav oss "Snatch" (för att nämna någon film) har här städat om Holmes till en mer nästan en superhjälte som kan karate moves. Med snabba klipp och med tuffa slow-motion tricks (Se och lär herr Snyder) så blir Holmes mer än skrivbordsgubbe som röker pipa - sen att man anlitat Doweny jr som en snabbkäftad skitstövel gör saken bara mer utmärkt. Holmes är den vanliga vi känner till sen förr, han är ostoppbar i att lösa gåtor och kan samtidigt ingenting inom de sociala livet. Doweny gör rollen utmärkt och är bättre här som snabbkäftad än som "Iron man", ser honom förövrigt göra mer filmer om Holmes än en enda "iron man" film till. Iallafall. Jude law är med och det är en skådis som har större register än vad som visas här, han hade man kanske kunnat vara en slags berättare i historien då han har en sådan röst till att sätta en stämningen på de. Se "Hugo". Han har en ganska så tråkig och platt roll - som "Watson". 
 
Filmen öppnar upp till något man får en eventuell försmak som kanske skulle kunna bli en mer seriös och mörk historia. Holmes må vara sarkasktisk och dra snabba skämt men när man får en toch på att han är lika duktig på att slåss som valfri odödlig hjälte som "Neo", "James Bond" osv så hade man kunnat gjort om filmen till en djupare och mer otäck. Richeis charm känns ojämn här, med stora skurkar och pruttande hundar. Risken finns att man själv blir slagen i magen av en slags besvikelse känsla då filmen bygger upp något så coolt men sen visar vara en familjefilm med en lättsam äventyrs känsla. 
 
Men men vi får hoppas att när Holmes dyker upp igen som han gör redan i år fast i en mer äldre version att den storyn är otäckare. Ian Mckellen spelar honom då. 
Kommentera inlägget här: