Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

The Two Faces of january

Kategori:

En man, hans fru och en främling flyr då en utav dom har mördat en polis. Men varför? 


Gammalt möter nytt - eller kanske nytt möter gammalt. Detta är en film som skulle lätt ha klassificeras som ett rent mästerverk på 50 talet. Filmen använder av många Hitchcock moment som hemliga väskor, främlingar, tidiga mord på karaktärer osv.  Men nu med några av dagens bästa skådespelare, Viggo Mortensen, Oscar Isaac och Kristin Dunst. Nytt möter gammalt. På den fronten. 
Filmens dramaturgi är mer eller mindre lite för enkel. Vi vet vad som kommer att hända, eftersom detta är ett ganska gammalt koncept. De ger en lite av en tristess känsla när karaktärerna bara betar av varje del efter en annan. Fotot är vrål snyggt. Hade dock velat ha lite mer av ett konstverk stuk på filmen, lite som Lynch eller Refn. Att vad kan dölja sig bakom hörnet, och mer överdrivna färger på vissa ting som lampor med över stark färg. Exempel: Att en lampa skulle lysa ett starkt rött ljus. Sånt hade gett filmen mer lite intresse och mer mysko känsla på filmens tunna story. Nu är risken lite hög att det kan bli tråkigt som sagt med att 3 karaktärer trampar runt i ett hett och sandigt Grekland. Vissa stunder sp kändes de lika intressant som att dammsuga ett rent rum. 
Så hade filmen gjort sig mer "modern för dagens filmskapande" så hade den blivit mer accepterad tror jag. Men gillar man skådespeleri i högsta klass så är detta ett givet val. 

Kommentera inlägget här: