Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

Jurassic World

Kategori:

Tankar och funderingar kring Jurassic World. ((finns risk för spoilers i texten)) . 

 "It's not about control. It's a relationship based on respect." //"Owen" från "Jurassic World". 
De citatet summerar Jurassic Worlds verkliga handling och hela konceptet kring ödlorna på parken. För Jurassic Park så berättade man om att människan - i och med dinosaurierna - försökt att ta naturens plats och vara den enorma herren över hela jorden - vilket är delvis Jurassic Parks riktiga handling.
Jurassic World så har man tagit ned detta och gjort handlingen mer jordnära: människan försöker ta kontrollen över naturen och använda de till sin egen fördel och egna syften. Hur det går till får ni själva se. Men i alla fall så berättar filmen de skickligt när en ledare visar detta med raptorerna han delvis styr, du kan inte - oavsett hur mycket du än tränar dom - ha kontroll över dom (naturen), (vilket han också påpekar flera gånger). Du kan tygla men du kan inte kontrollera, det är filmens hjärta - människan kontra naturen. Man kan tro att det är som hundar när man ser filmen men raptorerna är mer som att de skulle vara lejon än hundar. Människorna visar det gång på gång i filmen att naturen kan man inte leka med, de skapar ett monster - eller lättare sagt ett annat liv från naturen - med hjälp av... För underhållning. Djuret blir dock för smart och rymmer. För att kontrollera liv kan vi inte göra berättas det. Labbråtta kontra riktiga naturen möts. Original mot remake möts. En av våra huvudrollsinnehavare är ett kontroll freak, hela filmen är om "kontroll, respekt och naturen". Alla dinosaurier i filmen kunde - i alla fall vad jag kunde känna och se - få vara djur och ingen människa i direkt. På de hållet så vinner digitala effekter framför praktiska då med hjälp av digitala effekter så kan man som i det här fallet få alla djur att kunna vara och agera som djur. Praktiska så blir det lätt att det är för mycket känsla av "man i dräkt" som kan se lite väl stelt ut. Filmen är respektfull mot original filmen och samtidigt modern på samma gång. Jag kan inte nämna vad som är modernt då det spoilar på tok för mycket men det är modernt tänk i filmen. Bra skådespelare förövrigt: Bryce är fantastiskt skådespelare, kul att filmen kunde vara lite modern på de hållet att hennes karaktär inte behöver alltid att räddas och hon var ett hjälplöst våp(exempel: se Jurassic Park 3) . Älskade idén med klackskorna. Pratt var också grymt bra (han är vår nästa Harrison Ford). Barnen spelade en viktig pjäs mest för att barnen bland publiken skulle känna igen sig. De gjorde det väldigt bra, även om de inte såg rädda ut hela tiden. Ska man attackera svagheter så är det främst att filmen skulle mått bra av att få vara mer "göra gammalt till något nytt" än att som de gjorde nu: hyllade det gamla med nya idéer. Det blev lite för mycket hälsningar till Jurassic Park att det kändes som att de bara kopierat till en 2.0. Men trots det så beundrar jag filmen väldigt mycket och ser trots allt framemot fortsättning. 

Ikväll ser jag kanske Terminator: Genisys. 

KOMMENTARER:

  • Petra Fjærberg säger:
    2015-06-28 | 23:40:14

    For en topp bra recension! Vi skal se filmen vi med lengre frem :-) Herlig at du skriver ur et annet perspektiv mer filosofisikt!

Kommentera inlägget här: