Eriksfilmblogg.blogg.se

Värmlänning som skriver om film, mat och hundar.

The Avengers: Age of Ultron

Kategori: Allmänt

Lite tankar om: The Avengers: Age of Ultron och lite om robotar.

Massor av spoilers i texten, så varning för spoilers.

 

År 2015 verkar vara ett år i filmvärlden där våra robotar fått allt större roller – allt från ”Chappie”, ”Terminator”, robotarna i ”Star Wars” och nu även i ”Avengers” Ultron”. Hittils så har jag bara sett ”Chappie” och nu även ”Avengers” – och där så ställer man frågan till verkligheten: vad händer om A.I tar över samhället? ”Chappie” specifikt är inte den typen av roboten utan han har andra personligheter, där är det som händer i bakgrunden som är intressantare, poliser som robotar. Hm, det är lite skrämmande faktiskt. Jag läste den här helgen som varit i DN att man börjar nu byta ut journalister till robotar. Vad händer om de får eget liv? Börjar de söka upp folk på internet och skriva om saker som är privata saker? Skicka ut personliga bilder? Adresser? Lägg kontrast på detta att något liknande sker i ”Chappie” – fast med poliser. 

När jag stod i kön till filmen, så köpte jag en kaffe-latte. Kaffe maskinen ville inte fungera utan den kokade bara och gav lite kaffe i muggen. En från personalen kollade den, öppnade upp maskinen och vad var felet? Inget alls. Fick den ett eget liv att den inte ville ge mig kaffe tro? 

I ”The Avengers: Age of Ultron” så händer något liknande - som kan ge en slags orolig känsla i kroppen. Tänk om vi bygger program som lyckas komma över koder till jordens alla kärnvapen och avfyrar dom? Tänk om dessa program gör att ett 3de världskrig bryter ut? Eller att progamen bygger robotar så de attackerar människan själva? Det är just det som är handlingen i den här filmen, program får eget liv och attackerar ”Avengers” teamet - programmet var tillverkat för att skydda jorden mot yttra hot. ”Avengers”-team måste nu stoppa programet – som är skapat av ”Tony Stark” som kallas för ”Ultron”.

Rent tekniskt sett så är AOU samma film som del 1 fast uppskruvad och uppdaterat mer än ny tänkande. Film 2 har dock mer punkter som gör att denna är mer intressant och känns mer som en hjälte film. Här får vi faktiskt se hjältarna rädda vanliga människor, vara mänskliga (med distans såklart) och ta beslut. De mänskliga hjältarna i filmen får mer spelrum för att kunna koppla filmen med oss tittare, för att visa en viss realism och för att vi ska kunna känna med dom. Det är lättare för oss att känna med ”Hulk” om vi får mänskligt drama mellan ”Hawkeye” och hans fru. För ”Hawkeye” är mer människa än ”Hulk”. Filmen visar också ett smak prov på ”Black Widows” historia, den storyn säger jag bara. Det lilla vi fick se av den storyn. Shit. Här kan Marvel eskalera och bli en tung thriller om de förvaltar den storyn rätt. Hennes story verkar vara hemsk, tragisk och med mycket svärta. Sedan så är hennes och Hulks relation med varandra riktigt fin, väldigt fin för att vara en hjälte relation. Action biten är omvänt nu och är mer uppdaterat. Istället för en ”Transformerslight” version som förra delen var så har man gjort allt mer ”äkta” och hus ramlar ned på ett mer äkta sätt. Attacken i början är godis för ögat med denna långa tagning och även ”Iron man vs ”Hulk”. Den fighten hade jag önskat att jag inte hade sett på Marvels alla klipp de släppte på nätet innan filmen. De tycker jag att de kunde ha sparat till bion. I alla fall så var den fet, riktigt fet. 

Marvels ”episod tänkande” i sina filmer förstör mer än sätter spänning. Är du inte ett fan av den här världen så kommer det bli lite förvirrande att hålla koll på alla ansikten - och risken att inte bry sig om vad som händer ökar. Förutom ”Hulk”, ”Hawkeye”, ”Iron man”, ”Captain America”, ”Black Widow”, ”Iron Machine” och ”Falcon” – så är det även ”Vision”, ”Quicksilver”, ”Scarlet Witch”, ”Nick Fury”och 3 andra agenter jag inte minns. Många namn? Det är fler i filmen. Det hela blir inte enklare att hålla reda på dom när några av karaktärerna bland annat bara posar och drar någon oneliners. Möjlig orsak? De ska komma tillbaks i nästa film. Därför. Sedan så dyker de upp en massa easter egg inför kommande filmer som Andy Serkies karaktär. Det är här Marvels ”easter egg” tänkande förstör: de bygger mer upp vad som händer i nästa film än att låta varje film bli en film var för sig, det gör att den blir allmänt förvirrande att titta. Detta kan också vara en bidragande orsak till varför ”Ultron” karaktären byggdes upp på ett rörigt sätt. Jag menar: han har allt som gör att man kan bygga något intressant med det jag tog i början om - att program får eget liv och attackerar människan - men Ultron blev istället en maskin som vill spränga världen. Trist.

Men jag blev riktigt underhållen och filmen håller hög produktionsnivå. 

4/5

 
 
 

KOMMENTARER:

  • Petra Fjærberg säger:
    2015-05-01 | 22:21:41

    Filmen er bra syns jeg, men det er for mye med fighter og på tok för lange. Du skriver og forteller topp bra om filmen og de som er med.

Kommentera inlägget här: